Професор је ушао у амфитеатар носећи ранац, који је ставио на катедру и предавање почео питањем:

„Шта у животу стављамо на прво место, односно, шта нам је најважније?“


Док су студенти размишљали како да одговоре, професор је на катедру ставио велику празну стаклену теглу и напунио је тениским лоптицама. Потом је показао теглу студентима и питао их да ли је пуна. Помало зачуђени питањем одговорили су да јесте. Професор је потом у теглу сипао ситне каменчиће, који су се откотрљали у празне просторе између лоптица. Поново је питао да ли је тегла пуна. Студенти су одговорили да јесте.

Онда је професор из велике кесе у теглу насуо песак. Песак је попунио празнине између лоптица и каменчића.
Поново је питао студенте да ли је тегла пуна. Студенти су потврдили, покушавајући да схвате шта, уствари, професор жели да им каже.
Онда је професор извадио две пластичне (поклопљене) чаше пуне кафе коју је сипао у теглу. Кафа је натопила песак. Студенти су се смејали. „А сада?“ питао је професор док се бура смеха стишавала. – Драге колеге, желео сам да вам сликовито прикажем шта у животу треба да има првенство. Замислите да је ова тегла ваш живот.

Тениске лоптице представљају најважније, а то су: породица, вера, здравље, деца…
Због тога би живот имао пуни смисао и када ничега другог не би било.
Каменчићи представљају важне ствари као што су посао, кућа, кола и слично, а песак све остале мале ствари. Ако теглу најпре напуните песком, у њој неће бити места за тениске лоптице и каменчиће.
Исто је и у животу. Ако потрошите све своје време и енергију на мале ствари, никада нећете имати времена за оне које су истински значајне.

Водите рачуна о битним стварима:
Идите недељом у цркву.
Играјте се са децом и поучавајте их личним примером.
О свему разговарајте и договарајте се са супругом.
Поделите кућне послове.
Поштујте и обилазите родитеље,
Искључите телевизор бар један дан у току седмице.
Прочитајте добру књигу.
Увек ће се стићи да се очисти кућа и ураде ситније поправке.
Утврдите редослед ствари и шта треба да има првенство. Најбитније су тениске лоптице – оно што је у животу заиста важно.
Не може се стићи на сто страна у исто време, нити се могу испунити све жеље, ваше или туђе. Не дозволите да вас песак затрпа. Зато, унесите ред у свој живот.
Једна студенткиња је питала шта представља кафа. Професор се насмејао. – Кафу сипам да бих вам показао да, без обзира колико мислите да вам је живот испуњен роковима и обавезама, увек има места бар за једну кафицу и разговор са драгим пријатељима.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

manastirklisina.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име