У Брестовачкој бањи вода је коришћена још у римско доба, почетак развоја десио се у турско доба, на врхунцу славе била је када је у њу дошао кнез Милош Обреновић, а кнез Александар Карађорђевић је овде подигао летњиковац по угледу на европске летњиковце.

Брестовачка бања налази се на десет километара од града Бор и шест од Борског језера. Први који је дао воду бање на анализу био је Кнез Милош Обреновић. Било је то 1834. и 1835. Две године касније, тачније 1837. године, овде је подигао свој конак чији облик није промењен ни до данашњих дана и у њему се налази музеј Конак кнеза Милоша.

Данас се у Конаку кнеза Милоша могу видети експонати из 19. века. У четири собе музеја смештени су делови намештаја, гардероба, униформе, предмети за свакодневну употребу али и портрет кнеза Милоша са фесом на глави и медаљоном на којем је слика султана.

Хамам (Фото Гордана Чановић)

Преко пута Конака кнеза Милоша налази се Хамам. Хамам има обележја турске архитектуре, мала је грађевина са квадратном основом и полулоптастим кубетом. Споља, на угловима су пиластри који фасаду деле на два дела. На југу је улаз у хамам, на северу прозор. Унутра је базен до којег се долази каменим степеницама. Хамам је користио и кнез Милош.

Летњиковац кнеза Александра Карађорђевића (Фото Гордана Чановић)

 

Летњиковац кнеза Александра подигнут је 1856. године. Објекат је правоугаоног облика са приземљем изграђеним од камена, а спрат од цигала. Када се уђе у објекат наилази се на хол, ту су и две просторије а не могу да се не примете монументалне степенице које воде на спрат на којем се налази салон са балконом и четири собе за спавање.

Брестовачка Бања је доживела такав процват да је од 1872. године у овом лечилишту био сталан лекар. Данас је далеко од те своје славне прошлости али у Брестовачку бању људи и даље долазе јер бања има десет извора и то за купање, пијење и умивање. Вода помаже за лечење живаца, бубрега, очију, реуматских болести…

 

Гордана Чановић

Магазин Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име