„За разлику од председника Трампа, Бајден ће прозвати турско понашање које крши међународно право или које крши Турске обавезе као савезника НАТО-а, попут турских кршења грчког ваздушног простора“, наводи се у тексту објављеном у предизборној кампањи Џоа Бајдена.

У саопштењу под насловом „Визија Џоа Бајдена за грчкоамеричке Американце и америчко-грчке односе“ наводи се детаљна референца на дугогодишње везе америчког потпредседника са грчко-америчком заједницом. Поред тога, детаљно се описује шта је Џо Бајден учинио на промоцији грчко-америчких односа и поставља сигнал за усвајање те политике уколико буде изабран на предстојећим изборима.

Према изборним обећањима грчко-америчкој заједници, Џо Бајден ће и даље бити снажан глас за верску слободу на глобалном нивоу, укључујући права Грчке православне цркве. Даље, он ће сарађивати са блиским савезником у Грчкој на промоцији стабилности у источном Медитерану. Као што је наведено у истом тексту, „За разлику од председника Трампа, Бајден ће прозвати турско понашање које крши међународно право или које крши Турске обавезе као савезника НАТО-а, попут турских кршења грчког ваздушног простора.“

У одељку који се односи на оно што је Џо Бајден урадио у вези са грчким питањима, примећује се да је Бајден дуго био снажна подршка Васељенској патријаршији и давао јој је непоколебљиву подршку да Патријаршија функционише у својој улози центра Грка у православној цркви. Драго му је што је учинио посету Патријаршији 2011. године и радо се сећа сваког од својих сусрета са васељенским патријархом Вартоломејем. Позвао је Турску да дозволи поновно отварање богословије на Халкију и критиковао недавну одлуку турске владе да Аја Софију претвори у џамију.

Штавише, наглашава се да је Бајден недавно позвао Трампову администрацију да притисне Турску да се уздржи од даљих провокативних акција у региону против Грчке, укључујући претње силом. Бајден је такође сматрао посебном чашћу што му је додељена награда од стране OXI Day Foundation 2016. године и што је 2015. године добио Athenagoras Human Rights признање.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име