Град смештен на обалама Ибра има много тога да понуди туристима, а међу локацијама у самом центру која је већ годинама на мапи страних и домаћих гостију, свакако је најстарија грађевина Аџића кућа.

Пример је фолклорне архитектуре балканског стила из прве половине 19 века и један од најстаријих објеката у некадашњем Kарановцу.

„Од 1974. године она је под заштитом државе, па је до данашњих дана сачувала свој првобитни изглед иако је стара скоро 200 година. Изградио ју је познати краљевачки земљопоседник, а касније продао Михаилу Хаџи – Алексићу 1922. године, који је тада био председник краљевачке општине. Била је предвиђена да се руши због изградње некадашње зграде Службе друштвеног књиговодства, али је сачувана“, кажу у ТО Kраљево.

Иако грађена од осетљивог материјала, право је грађевинско чудо које одолева годинама. Таванице су изграђене од шашоваца, а подови су дашчани, док је кровна конструкција покривена ћерамидом.

„Ова кућа је један од симбола нашег града, од кад знам за себе знам и за њу и заиста је право чудо како је она и даље опстала овде у самом центру града. Окружена свим осталим модерним зградама, она нас враћа у прошлост“, кажу Kраљевчани.

Аџића кућа данас има статус споменика културе и у њој је смештена Повеља Библиотеке Kраљево. Стециште је уметности последњих деценија, а у тој кући стасавали су најважнији српски писци нашег доба попут Горана Петровића, Дејана Алексића, Живорада Недељковића и многих других.

Испред ове најстаије куће у Kраљеву посађена је винова лоза у знак пријатељства између српског и словеначког народа, односно побратимских градова Kраљева и Марибора.

Извор: Рина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име