Удружење Атеисти Србије затражило је казне за све свештенике СПЦ који због верских обреда излажу грађане здравственом ризику у време пандемије ковид-19.

“Од државних органа очекујемо да престану под хитно да народу прете казнама и мучном смрћу, а челницима СПЦ само препоручују да одустану од овог дивљаштва и примитивизма. Очекујемо да прописе који важе у времену пандемије строго и директно примењују на од разума, закона и морала одметнути врх СПЦ, особито на Мирка Буловића, портпарола ове верске заједнице и епископа бачког (Иринеја)”, навели су Атеисти Србије у саопштењу за јавност.

Оптужили су еоископа Иринеја и да “лаже” о традицији верског обреда причешћа и оценили да је све што он ради у време пандемије “срамотно, опасно и умоболно”.

“Обуздајте Буловића! Примените прописе и законе, заштитите народ, вернике и све нас остале. Окончајте ово безумље”, поручили су Атеисти Србије.

Додали су да је Иринеј особа која је од раније позната по “терању деце, учесника Змајевих дечјих игара из близине порте његове цркве и по проклињању учесника Kобасицијаде”.

“Дакле, евидентно мизантропна особа, која не може давати савете у времену пандемије. Таква особа нема људски и морални капацитет да одређује шта је исправно а шта није, а нема ни законско право да наводи наивне на ширење заразе која нас све пођеднако угрожава”, оценили су Атенисти Србије.

Захвалили су “рационалним и прибраним” свештеницима и епископима СПЦ-а, који су одустали од здравствено ризичних верских обреда и који позивају вернике да се у ово време суздрже од обреда који је евидентно опасан.

“Сматрамо да је комплетан чин ‘традиционалне’ причести, у којој велики број људи лиже исту чашу и исту кашичицу, а све подстицано од стране врха СПЦ-а, један од најјезивијих злочина према сопственим верницима и сопственом народу. Само потпуни нељуди, моралне наказе и чудовишта, могу инсистирати на пракси која сасвим извесно и очигледно увећава ризике”, оцењује се у саопштењу.

Према њиховим речима, ради се о “намерном и свесном” ширењу пандемије, док истовремено свештеници попут епископа Иринеја тврде да су сви они који то критикују “антицрквени” и “антисрпски” елементи.

“Једино антицрквено и антисрпско је подстицање ризичног понашања и потенцијално ширење пандемије међу верницима и осталим грађанима. Kоронавирус напада и убија све, не дискриминишући по вери или нацији”, навели су Атеисти Србије.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име