ТЕКСТ ПРЕУЗЕТ И ПРЕВЕДЕН СА САЈТА МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ – ОХРИДСКЕ АРХИЕПИСКОПИЈЕ

09.06.2022., Истанбул

„Цариград, Богородичин град, Oко света, престоница римске цивилизације, Нови Рим, који је Божанским учењем и спасоносним догматима напојио целу Васељену и просветио свет вишњом и земаљском мудрошћу, наставља да сија данас Јеванђељем и духом, преко Првопрестолне Мајке Цркве, Васељенске Патријаршије. Из свог седишта у Фанару наставља да светли као прави светионик целокупног православног екуменизма.

Од ње је, из Свете Цариградске Патријаршије, на челу са мудрим Васељенским Патријархом, Његовом Светошћу Архиепископом Новог Рима г. г. Вартоломејем, данас је нашој славној Охридској архиепископији засијао благослов јединства са свом пуноћом једне, свете, саборне и апостолске Цркве.

Наиме, данас поподне у древном и светом Патријаршијском, ставропигијалном манастиру Пресвете Богородице, посвећеном њеном Живоизворнику „Балаклији“, служена је вечерња служба поводом сећања на Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву и празник иконе Пресвете Богородице „Достојно јест“.

У исто време на данашњи дан Његова Светост Васељенски Патријарх г. Вартоломеј слави свој имендан. Вечерњом службом је началствовао архимандрит г. Агатангела, а међу многобројним присутним гостима, сабрали су се црквени великодостојници, социјални радници и верници да се поклоне Патријарху г. г. Вартоломеју, био је и наш Архиепископ, Његово Блаженство г. Стефан, Митрополити г. Петар Преспанско-Пелагоније и г. Тимотеј Дебар-Кичевски и Епископи г. Климент, Херакле и наш старац  Партеније Антиохијски.

На крају вечерње службе Васељенски Патријарх г. г. Вартоломеј је архиепископу Стефану свечано уручио Патријаршијски и Синодални акт за примање Охридске архиепископије у богослужбено и канонско јединство након што је пре четири године наш Синод поднео апел Васељенској Патријаршији, као Првој мајци Цркви у православљу.

На овој церемонији резања колача, Васељенски Патријарх г. г. Вартоломеј је у свом светом и пригодном говору нагласио:

Високопреосвећени Архиепископе охридски Господине Стефане уз Вашу часну пратњу, господо Почасни представници братских цркава Јерусалима и Кипра,

Света и богољубива браћо Архијереји,

Децо у Господу љубљена,

Данас, браћо моја, када ће се ускоро испунити велики дан Педесетнице, дошао је дугожељени час за решење дугог и болног раскола у Телу Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Данас међу нама стојимо овде, у свечасном и свезнајућем католичанству нашега света, патријаршијском и ставропигијалном манастиру Живог Истока, Балаклији, да Најсветији брат у Христу, Архиепископ охридски г. Стефан и његова часна пратња, из наших руку приме Патријаршијски и Саборни акт за васпостављање црквеног општења Мајке своје, Велике Цркве Христове са њима, а од ње и преко ње са осталим помесним, светим Црквама Божијим, кроз везу љубави, јединства и евхаристијског зближавања кроз међусобно поштовање.

Данас постаје велика радост на небу, јер се иглом Духа Светога обнавља, цела и неповређена, давно поцепана хаљина Господња.

Данас се мноштво православних радује повратку хришћанског народа у наручје Мајке Цркве.

Данас Велика Цариградска Црква радосно кличе: – Дођите и видите Мајку како се радује за своју децу.

Данас се овде увек радују душе покојника, наших предака Атинагоре и Димитрија, јер у Цркви Небеској уживају у овом тренутку, који чекају педесет пет година.

Данас смо се уверили у исправност наше вере, јер се најјасније показује вредност црквене двојности и нераскидиве везе између њених Ороса и Канона.

Данас се, дакле, још једном показује вредност не само Ороса Светог Четвртог Васељенског Сабора у Халкидону, већ и канона који чувају јединство и целовитост Тела Господњег, полажући тешке и свештене одговорности на плећа сваког архиепископа цариградског. Сетимо се речи које нам је о томе писала твоја љубав пре четири године: „онај који влада над Седморком (Градом) и надзире све редовне и ванредне, свете ствари Саборне цркве“ (22.10.2018).

Одговорност Цариграда за Апел, које сте се и Ви, Свети Охридски, сетили у својој недавној захвалници Вашој Мајци Цркви, коју су потписали сви часни Архијереји око Вас, није привилегија, већ жртва и трпљење, за спасење верних…

Ваша Светости Архиепископе Стефане, мајка Константинопољска је била болесна, молила се, дуго патила, чекала, надала се, саветовала и спремала се да пронађе решење за проблем који је захватио вашу помесну Цркву…

Разумемо ваше потешкоће, дилеме које су се појавиле, унутрашње ствари, промену различитих мишљења; али решења захтевају жртву и храброст. Тако осећамо према њој радост свих вас због насталог развоја. Од данас, када добијате положај и службу у свемогућем Телу Цркве, надамо се да ћете се и ви показати једнако достојни благовољења Велике Цркве Христове према вама…

Благосиљамо народ Пресвете Архиепископије Охридске. Поздрављамо видљиво, добро и братско расположење Најсветије Цркве Српске према Вама. Од вас очекујемо и званично обавештење о напретку дијалога између вас. На крају, представљамо вам патријаршијски и саборни акт којим се успоставља црквено општење, и причешћујемо са вама у предстојећу недељу Педесетнице, и нека је са свима вама Бог мира, Амин (Рим. 15, 33).

Његово Блаженство, пак, Архиепископ г. Стефан је у свом обраћању васељенском патријарху, између осталог, рекао:

Ваша Светости и Божански Архиепископу Цариградски Патријарху новог Рима и Васељенски г. г. Вартоломеј,

Радосна срца и испуњени дивљењем дошли смо у Царски Константинов град из нашег древног Охрида, који је у својим славним годинама имао 365 олтара, колико дана у години…

Дошли смо теби, верујемо у испуњено време, време у коме си чуо вапај нашег срца и осетио чежњу наших душа! Дошли смо код вас и веома смо срећни због тога. Дошли смо да изразимо своју чежњу за Христом, коју ми као православни хришћани имамо, и да искажемо своје поштовање, част и захвалност пред Вашим престолом – да гласно објавимо, овде, испод куполе Цариградске цркве, пред свечасним Васељенским престолом, нашу љубав према целој Васељени.

Стога, данас пред вама и са привилегијом да стојимо са вама, дошли смо да вам кажемо велико хвала!

Овде, управо у ово блажено вече, у којем су сабране многе благодатне врлине: празник апостола Вартоломеја и Варнаве и сабор прве светогорске иконе „Достојно је“; ова ставропигија у којој налазимо живу воду рођену од Живог Истока; мртви у гробовима и мртви из којих смо васкрсли; апел који смо Вам упутили и чијим сте нас оправдањем примили у заједницу са Вама и целим Православним светом и Вама, Архиепископе цариградски, Вашим привилегијама и Вашим срцем пуним љубави…

Патријаршијски и саборни акт за наш повратак из страдања усамљености јесте, а ми ћемо се побринути да и буде темељ на коме ћемо градити своју будућност – увек се придржавајући мудрих савета Мајке Цариградске, што се показало испуњењем послушања на које си нас упутио да превазиђемо неспоразуме са сестринском Српском православном црквом, што је потврђено заједничким светим литургијама.

Али, девети мај остаће за нас дан духовне и народне успомене, благодат, дан почасти и сећања – празник духовни и народни.

На многаја љета, Ваша Светости!

Ваша деца из Свете Охридске Архиепископије, архијереји, свештенство и народ, предвођени мојим смирењем, погнутих колена за захвалност, признање и поштовање, молимо се Пресветој Владичици нашој да Вам подари још много година на кормилу Првопрестолне Цариградске цркве и њеног града, да се радује христоимени народ, да и ми с њим кличемо: Требао нам је такав архијереј!

Амин!

На многаја љета, свесвети Владико!

Поред тога, Његово Блаженство Архиепископ Стефан је, у знак захвалности, одслужио Трисагију испред гроба блаженопочившег патријарха Димитрија, за све упокојене цариградске пастире сахрањене на истом гробљу.“

ИЗВОР: http://mpc.org.mk/vest.asp?id=7643

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 11.06.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име