Архиепископ Анастасиос из Тиране, Драча и целе Албаније предузео је још једну резонантну интервенцију по питању Аја Софије.

Говорећи на телевизији ЕРТ, архиепископ Анастасиос описао је Ердоганов избор да Аја Софију претвори у џамију као „културни џихад“ и напоменуо да ова одлука „подсећа на стара мрачна раздобља“.

Можете прочитати целу изјаву архиепископа Албаније Анастасиоса:

„Ова одлука о Аја Софији је врста културног напада, културни џихад. Последњих година сви озбиљни људи, и хришћани и муслимани, осудили су све облике светог рата, познатијег као „џихад“. До сада постоји исламски сензибилитет који је поштовао лепоту Аја Софије. Међутим, некритички фанатизам настоји да искористи, да украде лепоту најлепше цркве неподељеног хришћанства.

Ова одлука је једна од оних страшних одлука и радњи које подривају највећу наду и напор нашег времена – мирни суживот религија и култура. Ова одлука враћа нас у мрачна доба, док је питање и огорчење што земља попут Турске, која жели да буде у првом плану, преузима улогу културног познаваоца и чувара, који је стигао прекасно.

Више пута ми је пружена прилика да истакнем да је додавање „уља религије“ на постојећу ватру националног неразумевања, како би се служило националистичким сврхама, грех и грешка. Племенита сврха религије је смиривање рана и смиривање душа људских бића. Да промовишемо културу, а не да назадујемо “.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име