Археолози пронашли цркву у месту у којем је Христос излечио крвоточиву жену
Црква се налазила у древном граду Баниас

ЈЕРУСАЛИМ. Археолози су открили древну цркву у којој је, како је описано у Јеванђељу, Исус излечио крвоточиву жену. Стручњаци са Универзитета у Хаифи извјештавају да се црква налазила у древном граду Баниас, који је за Исусовог живота преименован у Кесарија Филипова.

Чудо Исусовог исцељења жене која крвари описано је у Јеванђељима по Матеју, Марку и Луки. Обољела је крварила 12 година, али упркос бризи многих љекара постајало је све горе, па је одлучила да се обрати Исусу. Чим је додирнула руб његовог огртача, тренутно је исцељена.

Византијски историчар Јевсевије написао је да је након што се ово догодило, жена подигла статуу у знак сјећања на чудо у цркви у Кесарији Филиповој, која се налазила на Голанској висоравни између Сирије и Либана. Древни извори тврде да је статуа касније сломљена, али је црква дуго стајала.

Недавна ископавања наишла су на претходно скривену и уништену цркву. „Претпостављамо да је црква коју смо открили могла бити она у којој се догодило чудо“, кажу археолози. Иако је у близини још једна црква, Ади Ерлих, водећи археолог, верује да је новооткривено здање више у складу са древним описима.

Упркос открићу научника, они и даље збуњују зашто су људи напустили град.

 

Вјеронаука

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име