Археолози су на Брду Цион у Јерусалиму нашли доказе о вавилонском освајању, чиме је, како се чини, потврђено оно што пише у Библији о разарању тог града.

Професори са Универзитета Северна Kаролина нашли су наслаге пепела, врхове стрела и сломљене делове посуда и лампи.

Највеће изненађење представљао је комад накита налик на минђушу чији је горњи део у облику звона, рекли су истраживачи.

Шимон Гибсон, један од директора тог археолошког пројекта, изјавио је да је проналазак таквог накита први знак постојања елите, што, како се чини, уједно потврђује богатство Јерусалима пре освајања 587. и 586. године пре нове ере.

Он је рекао да се накит ретко налази на местима сукоба јер га ратници покраду или истопе.

„То је јасан наговештај богатства становника града у време опсаде“, рекао је Гибсон за ЦНН.

Објаснио је и да за археологе наслаге пепела могу да значе много различитих ствари, да могу бити из пећи или од спаљеног ђубрета.

„Међутим, у овом случају комбинација наслага пепела пуних предмета, помешаних са врховима стрела и веома посебним украсом, наговештава неку врсту пустошења и разарања. Нико не оставља златан накит и нико нема врхове стрела у кућном отпаду“, рекао је Гибсон, додавши да се зна где су била древна утврђења и да је све то нађено у граду, тако да се могу искључити друга објашњења.

Kако је наведено, пронађени врхови стрела, познати као „скитски врхови стрела“ од бронзе и гвожђа, често су се користили у 7. и 8. веку пре нове ере и зна се да су их користили вавилонски ратници.

„Ти докази указују на историјско освајање града од стране Вавилона јер једино велико разарање у Јерусалиму у том периоду јесте освајање од 587. до 586. пре нове ере“, рекао је он.

Глинени предмети, укључујући поломљену грнчарију, делови лампи типичних за тај период и други кућни објекти помогли су археолозима да утврде њихову старост.

Рафи Луис, други директор пројекта, описао је какво узбуђење представља ископавање предмета који имају везе са важним историјским догађајем као што је вавилонска опсада Јерусалима.

У освајању предвођеном неовавилонским краљем Набукодоносором Другим је, како се верује, било великих жртава када је град сравњен са земљом.

Такође је срушен храм краља Соломона, како пише у Старом Завету.

Ортодоксни Јевреји широм света обележавају сваке године дан када је срушен храм, Тиша Б’Ав, постом и у жалости.

Ове године је тај дан обележен у недељу. Верује се да је на тај дан уништен и други јеврејски храм.

Уништиле су га римске легије око 70. године

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име