Позиција у којој су се нашли зилоти Масаде је очајна.

Само неколико дана раније Римљани су сигурним акцијама сломили њихову одбрану. Сада су мушкарци, жене и деца бесомучно рушили кровове сбојих кућа и вукли земљу на врхове околних планина, све то у покушају да направе одбрандбени бедем који ће издржати ударе римских опсдних овнова.

Сцена је надреална и, мада је повезана са позним 1.в. хр. ере, ми је лако можемо замислити, штавише, наша имагинација данас пре би се показла тчном него погрешном.

Како?

Захваљујући тројици људи. соменимо најпре двојицу археолога Јигаел Јадина и Јехуд Нетзера (Yigael Yadin и Ehud Netzer), и додајмо им историчара из давног 1.в. хр. ере, Јосифа Флавија. Захваљујући Јосифу Флавију ми имамо текстуане податке  о осади Масасе. Према његовом сведочанству опкољени устаници су  покушали да подигну одбрандбени бедем од кровних греда својих домова и земље у намери да зауставе римски продор. Такође, он је описао и драматичан крај зилотског отпора.

А шта су пронашли археолози?

Нема доказа о постојању самог зида, али постоје други докази који потврђују истинитост Јосифовог писања. Пронађено је више расутих кровних греда који су очигледно уништене огњем, чиме се може потврдити да су браниоци ову дрвену грађу користили у сврху која им није била примарна.

Такође,пронађене су крхотине исписанеличним именима… можда последљих мушкараца који су жребом извученида пре самоубиства погубе своје саборце, а све у циљу да живи не падну у руке Римљања, баш онако као је театрално описао Флавије?

Ко је, међутим, био сам Флавије?

Шта год знали о последњим борцима из Масаде и другим јудејским побуњенцима долази из списа неухватљиве личности Јосифа бен Мататијахуа, познатијег по каснијем имену -Јосиф Флавије.

Научници су утрошили године на критику његовог карактера, доводили су у питање истинитост његових историја, па су а чак и одбацивали у смислу поузданости извора.

На срећу, научници какав је Нетзер формулисали су нову теорију из археолошких доказа који потврђују истинитост његове историје опсаде Масаде.

Исто тако, стручњак за Јосифа Фалвија, професор Стив Масон (Steve Mason) позвао је да се у свом расуђивању у вези са Јосифом Флавијем не усресређујемо толико на његов карактер, колико на оно што је он рекао. Могуће је, уколико би се прихватио предложени приступ, закључити да Флавије није био опортунистички издајица сопстеног народа или радје браттељ јеврејског карактра – у свакој ситуацији у којој су Јудеји били презрени и нападани.

Проучавајући нове теорије, археолошке и текстуалне, може се доћи до неочекивано нових идеја.

Извор: Biblical Archaeology Society

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име