Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је испред зграде Суда у Никшићу да је дошао да затражи опрост од Јоаникија.

Амфилохије је рекао да себе сматра кривцем због тога што је владика будимљанско-никшићки у притвору.

„Ако неко треба да буде суђен и буде му пресуђено, онда нема другога у Црној Гори сем митрополита“, рекао је Амфилохије, који се у НИкшићу појавио око поднева.

Он је подсетио да је Јоаникије на јутарњој литургији рекао да ове године неће бити литије, те да је он као митрополит под тим условом и дошао на молебан.

„Владика је био до последњег тренутка за то да свештеници не излазе“, рекао је Амфилохије, додајући да су на улице изашли када је видео у којем су броју грађани дошли.

Поручио је државним органима да одмах ослободе Јоаникија и свештенике, „ако мисле на будућност своје Црне Горе, на јединство и слогу народа“.

Оценио да власт хапшењем Јоаникија и свештенства припрема, грађански рат, те поручио да је време да се „прекине са братоубиствима“ у Црној Гори.

Грађани су се јутрос након девет сати окупили испред Основног суда у Никшићу, који данас треба да одлучи о укидању или продужењу притвора за владику Јоаникија И свештенство СПЦ.

Подгоричке Вијести су пренеле да је узимање изјава од осумњичених свештеника завршано, а њихови адвокати су рекли да неће давати изјаве, већ да ће се обратити новинарима на конференцији коју у подне у Никшићу организују Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име