Поштење, доброта, праведност и велико срце српског народа подстакло је амерички пар Џенифер и Џонатана да у Приликама код Ивањице заснују свој дом и преласком у православну веру добију нова крштена имена – Драгана и Јован. Србију су први пут посетили новембра 2020. године када су се заљубили у природне лепоте наших крајева, али и одушевили гостољубивошћу коју наш човек носи у срцу.

Kао припадници мормонске цркве у држави Њујорк Џенифер и Џонатан су били веома активни, међутим прави мир и утеху нашли су у православљу.

Њихова љубав према Србији и православљу почела је, како кажу, 2020. године када су дошли у посету пријатељу и остали позитивно изненађени начином на који их је породица пријатеља угостила у својој кући “као своју децу”.

“Ја поштујем искреност и одважност српског народа, прија ми гостољубивост ових људи.” рекао је Џонатан.

Пар је испричао да своје слободно време проводи са пријатељима са којима посећује кафиће. Оно што су посебно истакли је чињеница да због начина живота у Америци нису имали много времена једно за друго, те да је долазак у Србију и прелазак у православље идеалан начин да се поново повежу.

“Вечери проводимо са пријатељима, посећујемо кафиће и начин живота нам је опуштенији него у Америци зато што је тамо темпо јако убрзан, па нисмо имали времена ни за пријатеље ни за породицу” каже Џонатан.

Пресудан тренутак у њиховим животима био је сусрет са свештеником Аранђелом Петровићем који одлично говори енглески и који их је детаљно упознао са православљем. Kако кажу, по доласку у Србију осетили су се испуњени топлином и душевним миром, те је то био знак да желе да се крсте у православној цркви.

“Kада сам се доселила у Србију видела сам да људи брину о својим делима, а не само о речима, да се максимално труде да живе са вером, то је мени било интересантно, осећала сам се добро и одлучила да будем део заједнице”, каже Џенифер

Према речима свештеника Приличке цркве, Аранђела Петровића, сусрет са овим америчким паром био је заиста несвакидашњи.

“Први сусрети нису упућивали на то да ће да постану православни хришћани. Дошао сам код њих кући и видео да имају на зиду икону Светог Ђорђа, па сам им испричао да је та породица која им је продала кућу славила Светог Ђорђа” рекао је свештеник.

Прво је Џенифер изразила жељу да се крсти, након ње и Џонатан, а отац Аранђел им је предложио да се крштење обави у дану кад се слави Свети Ђорђе из разлога јер је та кућа прослављала тај дан као своју славу.

Иако им делује јако компликована граматика српског језика, Џенифер и Џонатан наш језик активно уче откад су стигли јер, како кажу, желе у потпуности да се поистовете са својим новим окружењем. Свој мир и духовно уточиште нашли су у Србији где ће емотивну везу крунисати и браком.

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име