Александријски патријарх Теодор II изразио је подршку Васељенском патријарху и праву народа Украјине да има своју самосталну Цркву.

Како наводи страница aviketos.com, поглавар Александријске цркве имао је јуче састанак са председником Републике Кипар Никосом Анастасијадесом и потом одговарио на изјаву новинара о престанку помињања Васељенске патријаршије од стране Московске патријаршије, током Свете Литургије. Патријарх Теодор је одговорио да ова изјава сигурно није тачна.

Не треба заборавити да је Васељенска патријаршија доделила аутокефални статус православној цркви Украјине, исто као и цркви Грчке и Александријској патријаршији, и за то треба признати и препознати Васељенску патријаршију као прву међу једнакима. Чак је подсетио да од прошлог новембра током Божанствене литургије помиње митрополита кијевског и све Украјине Епифанија (РАСКОЛНИКА Прим. Прев.).

„Верујем да ћемо, како време буде пролазило, све јасније и јасније видети проблеме онакве какви они заиста јесу и на крају ће се све Цркве ујединити када виде да је оно што преовлађује изнад свега јединство између нас и служење народу на земљи.“ – закључио је Александријски патријарх.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име