Страх је као тај туробан облак који се надвија над нашим животима, спречавајући нас да досегнемо висине и остваримо жеље које гајимо. Он нас кочи, ограничава нашу слободу и ускраћује нам прилику да будемо оно што заиста желимо бити.

Осјећај срама, попут неке отровне биљке, шири се нашим бићем, нарушавајући нашу унутрашњу равнотежу и уништавајући нашу способност да растемо и напредујемо. Његова моћ лежи у томе што нас спутава, чини да се осјећамо мање вриједним и неспособним да остваримо своје циљеве.

Зато је важно научити како га препознати и превазићи, како бисмо ослободили себе од окова који нас држе заробљенима.
Научити не плашити се бити сам, то је као ослобађање из тамнице у којој смо се добровољно затворили. Многи од нас су се нашли у везама које су нас више гушиле него што су нас оснаживале, али смо остајали заробљени из страха од осуде околине.

Међутим, бити сам не значи бити усамљен, већ отвара простор за праву љубав и аутентичне везе које нас испуњавају.
Научити не плашити се разочарати очекивања других, то је попут ослобађања терета који нисмо ни требали носити. Живот је кратак да бисмо живјели по туђим стандардима и очекивањима. Важно је препознати своје жеље, своје снове и храбро крочити ка њима, без обзира на мишљења и судове других.

Јер на крају крајева, живимо за себе, а не за туђе потврде.
Научити не плашити се своје различитости, то је као прихватање своје јединствености и снаге која лежи у томе. Сви смо ми различити, са својим јединственим погледима на свијет и искуствима која су нас обликовала. Не требамо се срамити својих ставова само зато што су другачији од већине.

Напротив, требамо их славити и користити као своју снагу да се издигнемо изнад очекивања и ограничења других.
Научити не стидјети се напустити зону комфора, то је као освајање врха планине који смо дуго гледали са страха и дивљења. Промјена је тешка, то је чињеница. Али из ње растемо, јачамо и постајемо бољи.

Нема потребе да се стидимо својих грешака или неуспјеха, јер они су само кораци на путу ка нашем личном расту и развоју. Умјесто тога, требамо се поносити својом храброшћу да се суочимо са изазовима и да растемо из њих као мудрији и снажнији појединци.

 

 

 

svezazenu.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име