Агорафобија представља интензиван, ирационални, често панични страх од већег броја ситуација или места (изаћи из куће, остати сам у кући, боравак на јавним местима, трговима, улицама, мостовима, на скуповима великог броја људи, одлазак у велике продавнице, стајанЈе у реду, путовања, коришћење превоза), уз антиципаторни страх од новог напада страха И контрафобично понашање избегавања. Агорафобија се често јавља заједно са паничним нападима. Јавља се код 3-5% људи, а особе женског пола су 3-4 пута више заступљене. Почетак је у раном одраслом добу.

Ток је хроничан, са прогресивним интензивирањем И генерализацијом агорафобије. Временом се свакодневно функционисање И понашање прогресивно ограничава И мења (везивање за кућу, фобичног пратиоца, интензивирање пасивно-зависног става И понашања, социјалну изолацију, немогућност одлажења на посао), уз јављање компликација у виду депресије И алкохолизма током времена, због чега је степен онеспособљености пацијената висок.

За успешно лечење је, поред адекватне дијагностике, потребно успостављање терапијског односа и савеза, едукација пацијента и чланова породице који су укључени у лечење у вези здравственог проблема , постављање јасних циљева лечења, активна укљученост свих чланова у терапију. Најбољи резултате у лечењу постижу се комбинованом применом лекова и психотерапије. Од лекова се користе антидепресиви и бензодиазепини, а од психотерапије најчешће когнитив-бихејвиор психотерапија.

Овакво комбиновано лечење је потребно примењивати довољно дуго времена до постизања што бољег степена излечења, одржавања постигнутог нивоа излечења, спречавања погоршања И развоја компликација, као и побољшања укупног функционисања И квалитета живота и учења потребних нових вештина. Постављање добре и поуздане, свеобухватне дијагнозе , која омогућава прављење оптималног плана лечења и њеног успешног спровођења , може да се остварује само кроз тимски рад психијатара, психолога и других специјалиста за лечење телесних болести.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

euromedic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име