Витрувијев човек је један од најпознатијих цртежа ренесансе, а како је он настао?

Витрувијев човек је настао око 1490. године и један је од најпознатијих цртежа Леонарда да Винчија, али и из читавог периода ренесансе. Леонардо га је нацртао на основу својих студија о људској пропорцији, симетрији и равнотежи, премошћујући тако јаз између уметности и математике.

Тако, укратко, чувени цртеж дефинишемо данас, али ко је Витрувије, и због чега је то његов човек? Зашто је он настао?

Смештен у историјски контекст, у време када траје период ренесансе и други мањи али значајни, филозофски и научни покрети, разлози за настанак Витрувијевог човека су слојевити, али потрудићемо се да вам дамо одговоре на ова питања.

Да Винчи је истраживао везу између човека и природе кроз савршени брак математике и уметности. Његов циљ је био да математички покаже да су човек и природа једно, а та његова идеја материјализована је Витрувијевим човеком.

Да Винчи је Витрувијевим човеком покушао да представи и макрокосмос, тј универзум, кроз микрокосмос, тј људско биће – и обрнуто.

У Витрувијевог човека уткане су и идеје хуманизма, филозофског и интелектуалног покрета који је био распрострањен у доба ренесансе и утицао је на многе уметнике, укључујући и да Винчија. Ренесансни хуманизам истраживао је и оживљавао класичне идеале кроз грчку и римску књижевност, али и уметност, посебно скулптуру.

Био је то нови, револуционарни мисаони покрет који је уздизао традиционалне начине посматрања појединца засновано на хришћанској религији. Овај покрет довео је у питање човеково место у универзуму што је да Винчију дало идеју да га у њега смести.

Kо је био Витрувије?

Назив Витрувијев човек потиче од италијанског Л’Уомо Витрувиано, дело познато и као Ле пропорзиони дел цорпо умано сецондо Витрувио, што значи „Пропорције људског тела према Витрувију“.

Римски архитекта Марко Витрувје Полио (Marcus Vitruvius Pollio), живео је током 1. века пре нове ере. Аутор је чувеног трактата „Десет књига о рахитектури“ (De architectura, libri decem). У трећој књизи у првом поглављу налази се наслов „О симетрији: у храмовима и у људском телу“, у оквиру ког Витрувије такође расправља о људским пропорцијама. Управо та књига послужила је Леонарду да Винчију да створи свој, данас чувени цртеж.

Техника
Вредност овог цртежа не лежи само у његовом филозофском значењу и упоришту, него и у Леонардовој вештини.

Леонардо да Винчи је такође користио технике попут сенчења различитих делова тела како би указао на већу дубину и тродимензионалност. (Сетите се да је ово цртеж направљен тушем, и још једном приказује ниво да Винчијевих уметничких вештина да представи велики број детаља).

Његову вештину видимо у приказу природног стискања шака, одмах испод пазуха, код стопала, тачније испод његовог унутрашњег десног (нашег левог) стопала, у пределу врата и у лицу. Видимо деликатно сенчење испод очију и око набораних подручја.

Радећи са једноставним мастилом на папиру, да Винчи успева да створи тродимензионалност. Он је створио супериорну фигуру унутар граница круга и квадрата, која даје осећај кретања.

Где се данас налази Витрувијев човек?

Витрувијев човек се налази у музеју Gallerie dell’Accademia у Венецији, Италија, чува се на тамном месту у посебно прилагођеним температурним условима и тек понекад се излаже.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име