Вешт и храбар, можда цар у погрешном историјском тренутку – када је за Цариград већ било касно, потомак Немањића и друге занимљиве чињенице о Kонстантину XI Палеологу Драгашу – последњем византијском цару.

1. Kонстантин XI Палеолог Драгаш је рођен у Kонстантинопољу 8. фебруара 1405. године.

2. Био је четврто од десеторо деце Манојла II Палеолога и Јелене Драгаш, чије је презиме користио.

3. Његова мајка, Јелена Драгаш, била је ћерка Kонстантина Драгаша (Дејановића), обласног господара источне Македоније. По њеној линији Kонстантин XI Драгаш је потомак Немањића. Његов чукундеда био је краљ Србије Стефан Дечански чија се ћерка удала за севастократора Дејана (родоначелника Дејановића и оца Kонстантина Дејановића Драгаша).

4. Остало је забележено да је још као младић био спретан у лову, јахању и борби, али и да је имао пустоловни дух, велику животну снагу и храброст

5. Био је морејски деспот (савладар од 1428 до 1437; и самостални деспот од 1443. до 1449. године), царски регент у Цариграду од 1423. до 1424. и од 1437. до 1440. године, и последњи византијски цар од 6. јануара 1449. године до своје смрти 29. маја 1453. године.

6. У тренутку када је Kонстантин дошао на престо, 1449. године, већ увелико ослабљену Византију су чиниле Морејска деспотовина на Пелопонеском полуострву и Kонстантинопољ са окружењем.

7. Скоро два месеца је успевао да спречи Османлије да продру у Цариград. У рано јутро 29. маја одбрана је коначно пробијена, а он је погинуо у борби.

8. Не зна се тачно где је и како погинуо, нити где је сахрањен, због чега је за њега везан већи број легенди.

9. Најпознатија легенда која се везује за Kонстантина XИ Драгаша је она о Мермерном цару која каже да Kонстантин приликом последњег јуриша није погинуо, већ га је од смрти спасао анђео који га је успавао и претворио у мермерну статуу. Затим га је однео у пећину која се налази под Златном капијом да ту спава и чека да хришћани поново ослободе Цариград. Према овој легенди, он ће се тада пробудити и предводити их у завршној борби, после чега ће ући у град кроз Златну капију, ону кроз коју су византијски цареви тријумфално улазили у град.

10. Доналд Никол, чувени византолог са британског Kраљевског колеџа, написао је о њему узбудљiву књигу под називом Бесмртни цар.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име