Све је почело током фудбалске сезоне 1970-1971. када је Ден Георгиадис, бивши грчки фудбалер Панатенаикоса, а тадашњи менаџер, дошао на идеју да доведе фудбалски тим из Севиље (Шпанија) у Атину како би одиграо низ пријатељских утакмица са АЕK-ом.

Георгиадис, који је био светски човек и полиглота будући да је говорио седам језика, а који је притом и монтирао столове у свлачионице како би играче учио о софрологији је, желећи да искористи посету Шпанаца, ове одвео у обилазак Акрополиса у Атини. Током њихове посете, Г. би често говорио Шпанцима о чудима Светог Нектарија, па је решио да организује екскурзију на Егину, у манастир Светог Нектарија, где се налазе и његове мошти. Пре него што ће стићи на Егину, Георгиадис је Шпанцима говорио о манастиру толико да су они стекли утисак да ће тамо видети некакво импресивно, велелепно здање, попут базилике Макарена. Али, предање каже, по доласку у манастир играчи нису били импресионирани, будући навикнути на грандиозне шпанске цркве, па су се сви скупа шегачили и смејали пред Георгиадисом.(Треба поменути да у то доба манастир није био ни близу развијен као данас) Георгиадис је био запрепашћен њиховим непоштовањем до те мере да им је рекао да ће им се све што су изрекли вратити. Тако је, по повратку играча у Севиљу почео њихов,,низ промашаја”.

Бивали су све лошији сто је сезона висе одмицала. Ускоро је у тиму почело да се говори о ,,клетви Светог Нектарија” која их је суст игла због њиховог понашања у манастиру и због изречених увреда. И не сумњајте у то да су у Севиљи ову клетву схватили и те како озбиљно! Веровали су да је управо ово био разлог за дотад незапамћени низ лоших резултата тима и да их је клетва спутавала.

Kлетва је лебдела изнад клуба Севиље 25 година! Kао да није било краја на видику, фрустрирани су били како играчи тако и навијачи. Тада је Антонио Леал Гонзалес одлучио да покуша да учини нешто по питању клетве, та 1995. је била најгора година до тада за клуб и решио је да покуша да клетву скине. Прилика се указала октобра 1995, када је Севиља играла против Олимпиакоса за УЕФА куп. Антонио Л. Г. је посетио Егину како би одао почаст Светом Нектарију, у нади да це након 25 година подићи клетву са свог клуба. Гонзалес је стигао на Егину и таксијем отишао до манастира Светог Нектарија. Попео се уз брег и ушао у капелу гробнице Светитеља па је испод иконе оставио букет цвећа.

Надајући се да ће то бити довољно, вратио се у Атину. Меч лиге шампиона је био заказан за наредни дан. Пред сам крај меча, када су мислили да је сва нада изгубљена, Севиља је победила. Након тога је уследило освајање Шпанске лиге, Супер лиге, 4 пута лиге шампиона и Европске супер лиге. И до дана данашњег, пре сваке важне утакмице, поготово оних у европској лиги, играчи радо наздраве пиће у част Светом Нектарију (као на слици изнад) како га не би опет увредили.

 

 

ФБ – Протојереј – ставрофор Ненад Андрић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име