Знамо да је Тесла један од највећих умова човечанства, али и даље је енигма шта је јео и у којим намирницама је тражио преко потребну енергију. То је сам Тесла открио у књизи „Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле”, наводећи како је доручковао обично јаја и млеко, ручак је прескакао, а посебно је волео чорбу од поврћа.

„Најважнији елемент моје животне шеме је моја исхрана. Не можете очекивати да машина добро функционише ако јој не обезбедите одговарајуће гориво“, говорио је Тесла.

Истицао је пак како је временом увидео да су два оброка дневно сасвим довољна.

„Два оброка на дан су ми поправила здравље и изоштрила апетит и укус. Нисам знао шта је живот док из исхране нисам избацио ручак. Данас са 78 година уживам у своја два оброка у истој мери као кад сам био дечак од 16 година и немам никаквих проблема с варењем“, преносе Теслине речи на сајту Тесла Универсе.

Чорба од лука и целера
Kако каже, за доручак је волео да пије млеко јер обилује протеинима и да једе јаја, посебно беланца јер су такође богата протеинима. Волео је и пиринач, али сир не.

„Поврће је неопходно, иако не садржи много протеина. Не даје много енергије, али регулише црева, даје телу витамине. Волим да поједем фину чорбу од лука и сецканог целера припремљену са доста маслаца. Ова комбинација се лако вари и једем је годинама уназад.“

Тесла је хвалио и воће, а за шећер је говорио да у малим количинама није опасан, с тим што не смемо заборавити да га у воћу има доста.

Месо јео двапут годишње

На питање да ли је вегетаријанац или не, Тесла је овако казао:

„Месо једем врло ретко, једном или двапут годишње. Богато је протеинима, али и риба је готово подједнако богата протеинима и мастима, а много лакше се вари. Фосфор који садржи одличан је за нервни систем. Али фосфор, док храни мозак, узрокује киселост у организму. И месо и риба дају нам брзу енергију. Ове намирнице за људе појединих професија јесу неопходне, мада нам због свог састава скраћују живот. Ипак, док смо живи, дају нам доста енергије.“

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име