Медицинска установа др Јозефа Менгелеа у Аушвицу можда је најужасније место које је произвео Холокауст. Kо је човек који је стајао иза тога и како је постао озлозглашени „Анђео смрти“?

Kада бисте питали особу која је преживела Аушвиц шта је од свега било најгоре, они би вам највероватније одговорили да је то био центар за убијање у Бирекенауу. А ако бисте замолили некога ко је прошао кроз Биркенау да вам именује најстрашнијег убицу у том комплексу, добили бисте име – Јозеф Менгеле.

Дана 6. јуна 1985. бразилска полиција у Сао Паулу ископала је гроб човека по имену Волфганг Герхард. Форензички и каснији генетски докази су убедљиво показали да су остаци заправо припадали Јозефу Менгелеу, који је преминуо током пливања.

Kо је био овај човек и како је његово име постало ноћна мора модерне историје?

Привилеговани младић
Јозеф Менгеле није имао несрећно детињство у које бисмо упрли прстом како бисмо објаснили његову потребу да повређује друге људе. Заправо, Менгеле је био популарно, духовито и дете из богате породице чији је отац водио успешан посао у Немачкој у време када је национална економија била у суноврату.

Чинило се да су га сви у школи волели и да је имао одличне оцене. Било је природно да упише факултет и деловало је да ће да буде успешан у свему што замисли.

Менгеле је стекао свој први докторат из антропологије на Универзитету у Минхену 1935. Постдокторски рад је радио у Франкфурту код др Отмара Фрајхера фон Вершуера, који је био потпуно индоктринирани нацистички еугеничар. Националсоцијализам је увек сматрао да су појединци производ њиховог наслеђа, а фон Вершуер је био један од нацистичких научника чији рад је, чини се, легитимисао ту тврдњу.

Фон Вершуеров рад се тицао наследних утицаја на урођене деформитете као што је расцеп непца. Менгеле је био ентузијастичан асистент фон Вершуеру и напустио је лабораторију 1938. са сјајном препоруком и другим докторатом медицине. Тема његове дисертације била је утицај расе на формирање доње вилице.

Јозеф Менгеле се придружио Нацистичкој партији 1937, са 26 година, док је још био код свог ментора у Франкфурту. 1938. ступио је у СС и резервну јединицу Вермахта. Његова јединица је позвана 1940. године и чини се да је добровољно служио, чак се и добровољно пријавио за медицинску службу Ваффен-СС.

Ратни јунак

Између пада Француске и инвазије на Совјетски Савез, Менгеле је практиковао еугенику у Пољској процењујуц́и пољске држављане – да ли су за потенцијалну „германизацију“ или држављанство засновано на раси у Рајху.

Године 1941. његова јединица је распоређена у Украјину у борбене редове. Јозеф Менгеле – богато, популарно дете и изванредан студент – истакао се и на фронту храброшц́у која се граничила са херојством. Више пута је одликован, једном за извлачење рањеника из запаљеног резервоара, и више пута похваљен за своју посвец́еност служби.

У јануару 1943. немачка војска се предала код Стаљинграда. Тог лета, још једна немачка војна јединица је уништена код Kурска. Између две битке, током офанзиве код Ростова, Менгеле је тешко рањен и постао неспособан за даљу акцију.

Отпремљен је куц́и у Немачку, где се поново повезао са својим старим ментором фон Вершуером. Добио је значку за рањавање, унапређење у капетана и доживотни задатак: у мају 1943. Менгеле се пријавио на дужност у концентрациони логор у Аушвицу.

Менгеле је стигао у Аушвиц у периоду његове трансформације. Логор је дуго био место принудног рада ратних заробљеника и бегунаца, али је на зиму између 1942-43 године, убрзано постајао логор смрти, усредсређен на подлогор Биркенау, где је Менгеле био распоређен као медицински официр.

Због побуна и затварања у логорима Треблинка и Собибор, и са појачаним темпом програма убијања широм Истока, Аушвиц је био веома заузет, а Менгеле је био у средишту те акције.

Извештаји које су касније дали и преживели и чувари описују Јозефа Менгелеа као ентузијастичног члана особља који се добровољно јављао за додатне дужности, руководио операцијама које су технички биле изнад његовог платног разреда и чинило се да је био присутан скоро свуда истовремено.

Менгеле у Аушвицу

Јозеф Менгеле је у Аушвицу био у елементу; униформа му је увек била опеглана и уредна, а изгледао је као да увек има благи осмех на лицу.

Од сваког лекара у свом делу кампа се захтевало да се смени као службеник за селекцију – поделивши пристигле пошиљке између оних који су требали да раде и оних који су одмах морали у гасне коморе – и многи су сматрали да је посао депресиван. Јозеф Менгеле га је обожавао и увек је био спреман да преузме смене других доктора на рампи за долазак.

Руководио је амбулантом у којој су погубљавани болесници, помагао је другим лекарима, надгледао медицинско особље и спроводио сопствено истраживање међу хиљадама затвореника које је лично бирао за програм експеримента над људима.

Експерименти које је спроводио били су толико сурови да је на неке тешко и помислити. Мотивисан и подстакнут – за њега – морем осуђених људских биц́а који су му стављени на располагање, Менгеле је наставио посао који је започео у Франкфурту – проучавање утицаја генетике на различите физичке особине.

Једнојајчани близанци су му били најинтересантнији за оваква истраживања јер имају идентичне гене. Све разлике између њих, дакле, морају бити резултат спољашњих и фактора средине.

Менгеле је „узимао“ стотине парова близанаца, најчешће деце, и понекад проводио сате мерец́и различите делове њихових тела. Често би једном од близанаца убризгавао мистериозне супстанце и пратио болест која би уследила. Стављао је стеге деци на удове како би изазвао гангрену, убризгавао им је боју у очи – које би после смрти особе слао у лабораторију за патологију у Немачкој.

Kада би испитаник преминуо, други близанац би одмах био убијен ињекцијом хлороформа у срце, а онда би заједно били сецирани ради поређења. Једном приликом, Јозеф Менгеле је на овај начин убио 14 парова близанаца и провео бесану ноц́ вршец́и обдукције својих жртава.

Упркос свим својим методичним радним навикама, Менгеле је био импулсиван. Током једне селекције — када при доласку у логор стражари одређују ко иде на принудан рад а ко иде у смрт — једна жена средњих година, која је изабрана за рад, одбила је да се одвоји од своје 14-годишње ц́ерке, којој је додељена смрт. Док се отимала огребала је по лицу чувара који је покушао да их раздвоји. Тада је стигао Менгеле. Упуцао је и мајку и девојчицу, а селекцију зауставио и све придошлице послао у гасну комору.

Другом приликом, доктори из Биркенауа су расправљали око тога да ли дечак ког су сви волели има туберкулозу. Менгеле је изашао из собе и вратио се сат или два касније, извинио се због свађе и признао да је погрешио. А како је схватио да је погрешио? Током одсуства, упуцао је дечака, сецирао га и није пронашао трагове болести.

Године 1944. полетност и ентузијазам су му донели руководец́у позицију у логору. У овом својству, био је одговоран за мере јавног здравља у кампу, поред сопственог истраживања које није прекидао.

Kада је пегави тифус избио у женским баракама, Менгеле је решио проблем на њему својствен начин: наредио је да се један блок у ком је живело 600 жена гаси, а њихове бараке фумигирају, а затим је то урадио и у следећем блоку, а онда у следећем… све док последњи није био чист и спреман за нове раднице. Поново је то урадио неколико месеци касније када је избио шарлах.

Менгеле није прекидао своје истраживање упркос већем броју обавеза због нових функција. У бесмисленом настојању да докаже нацистичке расне теорије, Менгеле је спајао парове близанаца, копао очи људима различите боје очију и вивисецирао децу која су га звала „чика Папи“.

Kада је у ромском логору избио облик гангрене назван нома, Менгелеова апсурдна усредсређеност на расу навела га је да истражи генетске узроке како би доказао да је то узрок епидемије. Kако би то проучио, зараженим затвореницима је одрубио главе и послао их на анализу у Немачку на даље проучавање.

Бегство у Бразил

Kада је због превелике гужве велики број мађарских затвореника убијен 1944, транспорт нових заробљеника је успорен и на крају престао. Операције у логору су прекинуте током јесени и зиме.

У јануару 1945. комплекс логора у Аушвицу је углавном демонтиран, а изгладнели затвореници су на силу марширали у Дрезден (који је савезници требало немилосрдно да бомбардују). Др Јозеф Менгеле је спаковао своје истраживачке белешке и узорке, оставио их код пријатеља од поверења и кренуо на запад да би избегао да буде заробљен од стране Црвене армије.

Др Јозеф Менгеле је успевао да избегне хапшење савезника све до јуна, када га је ухватила америчка патрола. У то време је путовао под својим именом, али листа потерница није била ефикасно дистрибуирана и Американци су га пустили. Менгеле је провео неко време радец́и као фармер пре него што је одлучио да напусти земљу 1949.

Kористец́и разне псеудониме, а понекад и своје име, Менгеле је успео да избегне хватање деценијама. Заправо, скоро га нико није ни тражио, а уз то владе Бразила, Аргентине и Парагваја биле веома гостољубиве према нацистима који су код њих тражили уточиште.

Чак и у егзилу, Менгеле није могао да се суздржи. Педесетих година XX века је отворио нелиценцирану медицинску ординацију у Буенос Ајресу, где се специјализовао за обављање илегалних абортуса.

Био је чак и ухапшен када је једна од његових пацијенткиња умрла, али према речима једног сведока, на суду се појавио један његов пријатељ са ковертом пуном новца за судију, који је касније одбацио случај.

Менгеле је 1959. отпутовао у Парагвај да лечи бившег Фиреровог секретара Мартина Бормана, који је у Нирнбергу у одсуству осуђен на смрт, а који је умирао од рака. Влада Западне Немачке је 1956. издала личне документе за Јозефа Менгелеа под његовим именом и дозволила његовој породици да неопажено напусти земљу и посети га у Јужној Америци.

Израелски напори да га ухвате били су узалудни.

Kоначно, 1979. године, 68-годишњи др Јозеф Менгеле отишао је на купање у Атлантски океан. У води је доживео изненадни мождани удар и удавио се. Након његове смрти, пријатељи и породица су постепено признавали да су све време знали где се крио и да су га чували од правде.

У марту 2016, бразилски суд је Универзитету у Сао Паулу доделио контролу над Менгелеовим ексхумираним остацима. Према изјави лекара, његове остатке ц́е студенти користити за медицинска истраживања.

 

Национална Географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име