Они природни – цењени су готово као и драго камење, а вредност им даје управо начин на који се стварају. Сазнајте како настају бисери.

Kаменица, острига или европска каменица, је морска шкољка из породице каменица .

Тело каменице је врло нежно и да би га заштитила од повреда, она лучи течност и њоме облаже унутрашњост своје љуштуре о коју се наслања телом. Kада у унутрашњост шкољке упадне нешто што би могло да повреди њено осетљиво тело, као што је, на пример, зрнце песка, острига га одмах облаже с неколи­ко слојева седефасте твари – исте оне којом иначе облаже унутра­шњост своје љуштуре. Тако залутало зрно песка постаје бисер!

САСТАВ БИСЕРА

Бисер је сачињен од седефа који се састоји од калцијум карбоната, дакле сличан је креди. Бисер има кристаличну структуру и састоји се, као и љуштура, од 80 до 92% калцијум карбоната (ЦаЦО3) у његовом примарном облику који се зове аргонит. Осим тога се састоји од секундарне форме калцијум карбоната, калцита и од воде. Kристали расту у облику плочица и слојевито су нанизани. Kад се бисер у средини преполови виде се слојеви који изгледају као прстенови стабла, пише Занимљивост дана.

ПОМОЋ ЧОВЕKА

Човек је, међутим, пронашао начин како да „помогне“ шкољци да створи бисер убацивањем финог зрна песка или комадића седефа у каменицу.

После две или три године, шкољка се вади из воде и из ње се вади бисер. Тај се поступак зове „узгој бисера“, и обично не доноси савршене бисере као што су они који настају потпуно природно.

Тежња за савршенством

У Јапану су пронашли начин производње савршених облика „узгојених бисера“. Материја која подстиче остригу на стварање бисера убризгава се непосредно у њено тело. То је врло осетљива и деликатна хируршка интервенција, која захтева изузетну пажњу и вештину, јер се тело остриге не сме ни најмање повредити.

ЗАНИМЉИВОСТИ

– Највећи бисер на свету је тежак 6,37 кг и процењен је на више од 30 милиона америчких долара. Нађен је на Филипинима 1934. године и назван „Лао-Цеа“. Шкољка која га је направила припада врсти Тридацна гигас (гигантска тридакна).

– Познато је да су прави бисери врло скупоцени, па се многи људи задовољавају куповином лажних бисера. Французи располажу техником за производњу лепог вештачког бисера: пробушене стаклене бисере облажу твари добијеном од светлих љуски неких риба, а унутрашњости бисера испуне воском.

– Акова бисери се узгајају у морским шкољкама Јапана и Kине. Познати су по јединственом сјају и лепоти и величине су од 5 до 11 милиметара. Спектар боја тих бисера креће се у пастелним тоновима – од крем, беле боје, розе и златне па до сивоплавих нијанси. Иначе, акова бисери имају најјачи сјај међу узгајаним бисерима.

– Облик бисера не мора да буде потпуно правилан, али су најцењенији они који су лоптасти или у облику сузе, који су доста ретки. Могу бити бели, али и црни, као и у прелазним нијансама. Познати су и розе, плави, жути, зелени и љубичасти.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име