Научници тврде да су Египћани први припитомили мачке, а недавно спроведено истраживање показало је шта је довело до тога да људи добију нове крзнене пријатеље.

Већ дуго се разматра како су мачке од слободних животиња које трче дивљином постале наши крзнени пријатељи. Научници су можда решили мистерију након анализирања генетског склопа египатских мачјих мумија.

Резултати проучавања ДНK остатака ритуално жртвованих животиња откривених у гробницама показују да људима из древног Египта можемо да захвалимо за то што су мачке постале део наших живота. Научници са Дејвис Универзитета у Kалифорнији објавили су студију која истиче да су Египћани били први узгајивачи домаћих мачака.

Тим научника наводи да су Египћани имали велике узгајивачнице, где су мачке узгајане како би биле жртвоване боговима, услед чега је и дошло до пораста потражње за овим крзненим животињама. Научница Џенифер Kурушима, која је на челу пројекта каже: „Родослов савремених мачака може да се прати све до времена фараона. Египћани су вероватно први узгајивачи мачака, што је био важан корак у процесу њиховог припитомљавања“.

Египћани су поштовали мачке и оне су инспирисале древну египатску уметности још у раним 4000-им годинама пре наше ере. Поштоване су и богиње попут Мафдет, која је углавном приказивана као жена са лављом или мачјом главом и познатије Баст, мачје богиње лепоте, жена и плодности.

Те две богиње су биле оне којима су Египћани жртвовали претке савремених домаћих мачака пре више од 2.200 година. Циљ истраживања је проналажење генетских сличности између мумифицираних и савремених мачака, као и дивљих мачака, како би се открило пре колико година су их људи припитомили и претворили у кућне љубимце.

Kурушима и њен тим узели су митохондријалну ДНK из три мумифициране мачке у гробници и упоредили је са узорцима савремених дивљих и домаћих мачака. Kурушима је рекла: „Милиони мачјих мумија жртвовано су и закопани на подручју читавог Египта. Да би обезбедили толико број мачака, узгајивачнице су осниване како би се повећао њихов број.“
Мачке су већ дуго популаран избор за кућне љубимце, не само због свог нежног крзна и другарства. Њихова вештина убијања штеточина учинила их је популарним у Северној Африци пре 4.000 година, иако су током средњег века ловљене заједно са „вештицама“ и повезиване са ђаволом.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име