Света Гора је посебно место, били ви верник или не. Баш због те посебности и мистичности, већина људи о њој мало зна. Доносимо вам текст који ће вам помоћи да мало боље упознате ово место.

Богородица

По предању, 44. године нове ере Богородица је пошла на Kипар и лађу је захватило невреме. Брод је пристао на Светој Гори, а она је замолила свог сина да то место буде њен врт. Монаси после тога долазе и насељавају полуострво. Иако је то Богородичин врт и иако је Света Гора посвећена Богородици, женама је забрањен приступ.

Мушко уточиште

Само монаси имају право да живе на Светог Гори. Данас их има око 2500. Посетиоци су добродошли, све док су мушког пола. Наиме, још давне 442. године је посебним законом Авато женама забрањен приступ Светог Гори. Предање каже да је ћерка Теодосија Великог тада посетила манастир Ватопед, а из иконе се чуо глас Богородице који јој је наредио да одступи. Тај закон важи и данас, а не односи се само на људе већ и на животиње!

Управа монаха

Монаси добијају право самосталне управе на Атосу 963. године, и од тог тренутка се њихов број повећава, а поред грчких се јављају и словенски монаси: руски, српски и бугарски. Чак и по пропасти Византије, у доба турске владавине, Света Гора је очувала слободу вере и самоуправу.
Данас на Светој Гори постоји 20 манастира. Уколико број монаха у манастиру падне испод 7, он постаје грчки. Сваки од манастира бира свог представника у општини, у којој се бира прот, старешина Свете Горе. Изнад општине је Света епистасија, влада, са 4 представника из 4 најважнија манастира: Лавре, Ватопеда, Ивирона и Хиландара. Главни печат је расечен на четири дела, и сваки од ових манастира има по један део печата.

Kареја

Врховна самоуправа и суд се налазе на Kареји. То је престоница Свете Горе. Реч кареја значи орах. У Kареји су конаци свих манастира, пошта, телеграф, царина, лучна и полицијска управа, продавнице, амбуланта, ресторан и пекара.

Гостопримство, не туризам

Нико на Светој Гори није остао гладан, иако се не једе месо. Света Гора је једино место на свету где нико не може да плати оброк ни преноћиште. Монаси ће свакога нахранити и наћи му место да преспава (многи манастири имају просторије за госте). Једино што можете је да манастиру оставите прилог, у складу са својим жељама и могућностима.

Kако до тамо

Посетиоци су дакле добродошли, али се мора испоштовати протокол. Неопходно је најавити се раније факсом, добити визу (која важи 4 дана), до тамо се може стићи само бродом који плови једном дневно. Забрањено је пецање, сунчање, купање у мору. Нема асфалтираних путева, мобилни углавном немају домет, једе се два пута дневно у тачно одређено време. Тачно су одређена и места на којима је дозвољено пушење. Та места, нимало случајно, најчешће гледају на манастирско гробље.

Атос

Највиша тачка Свете Горе је Kрст Светог Атанасија Великог, постављен на 2033 метра надморске висине. Долазак до врха Свете Горе је мали планинарски подвиг, посебно за оне који нису планинари. Успон је захтеван, стене оштре, шуме се проређују и на крају више нема дрвећа, па ни хлада. Неки од подвижника се по оштрим стенама пењу боси. На самом врху Свете Горе је мала црква у част Светог Преображења. Управо се на Преображење литија традиционално пење на Атос, где се многи монаси и поклоници причешћују и заједно моле.

Мерење времена

Kако на Светој Гори не важе световни закони, ни време се не мери на исти начин. Иако живе усред Грчке, Светогорци дане броје по старом, јулијанском календару. Али, они не броје само дане на стари начин, већ и сате! У званичној употреби је византијско рачунање времена, по ком дан почиње заласком сунца. То значи да се “пасуљ за ручак” заправо једе у преподневним часовима. Једино манастири Ватопед и Ивирон више не рачунају време на тај начин.

Хиландар

Српски манастир на Светој Гори је Хиландар, основан пре више од 800 година, и један је од 4 главна светогорска манастира. Сматра се да је вредност хиландарске ризнице већа од свих осталих драгоцености у српском поседу заједно. Хиландарска библиотека је основана када и манастир. У овом центру српске духовности се налази једна од најбројнијих збирки словенских рукописа. Ту су чувани Хиландарски листићи, Маријин кодекс, Мирослављево јеванђеље, Вуканово јеванђеље, Радослављево јеванђеље, а претпоставља се и Синајски псалтир.Српски манастир на Светој Гори је Хиландар, основан пре више од 800 година, и један је од 4 главна светогорска манастира. Сматра се да је вредност хиландарске ризнице већа од свих осталих драгоцености у српском поседу заједно. Хиландарска библиотека је основана када и манастир. У овом центру српске духовности се налази једна од најбројнијих збирки словенских рукописа. Ту су чувани Хиландарски листићи, Маријин кодекс, Мирослављево јеванђеље, Вуканово јеванђеље, Радослављево јеванђеље, а претпоставља се и Синајски псалтир.Српски манастир на Светој Гори је Хиландар, основан пре више од 800 година, и један је од 4 главна светогорска манастира. Сматра се да је вредност хиландарске ризнице већа од свих осталих драгоцености у српском поседу заједно. Хиландарска библиотека је основана када и манастир. У овом центру српске духовности се налази једна од најбројнијих збирки словенских рукописа. Ту су чувани Хиландарски листићи, Маријин кодекс, Мирослављево јеванђеље, Вуканово јеванђеље, Радослављево јеванђеље, а претпоставља се и Синајски псалтир.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име