Језера на Фрушкој гори савршена су за једнодневни излет у природу, за посматрање птица или пецање, а последњих година и за пливање, сунчање и одмор.

Фрушка гора обилује мирним водама погодним за пливање, пецање, посматрање птица или просто лењо уживање у пријатном амбијенту. На Фрушкој гори се налази 16 вештачких језера, од којих је 13 изграђено за потребе наводњавања и спречавања плављења обрадивих површина.

Шатриначко језеро – Међеш

jezera-na-fruskoj-gori_752714695
Šatrinačko jezero (Međaš)
Foto: Shutterstock

Ако се упутите из Београда, можете кренути старим путем Београд-Нови Сад, па након око 60 км скренути према селу Марадик. У центру села скрените десно па ће вас пут дуг 8.5 км одвести право до манастира Kрушедол. Уколико долазите Аутопутем из Новог Сада или Београда, на петљи код Бешке се искључите десно. Ако кренете из Новог Сада, преко Сремских Kарловаца скоро до Ирига, након 20 километара угледаћете манастир Kрушедол, пише портал Мој Нови Сад.

Тако ћете знати да сте на добром путу јер вас од манастира дели само пет километара до табле на којој пише Шатриначко језеро. Ово језеро, у народу познато и као Међеш, дуго је око једног километра а дубоко пет метара, мада не неким местима досеже и до 12 метара.

Вода је прозирна и погодна за купање, а за прилаз се користи мала уређена плажа. Језеро је окружено травнатом површином на коју безбедно можете да спустите пешкир и сунчате се. Уколико бисте радије уживали у хладовини, изнад језера постоји кућица са терасом, у којој се некада налазио ресторан, па представља згодно место за заштиту од сунчевих зрака. Ливада око језера, иако под нагибом, погодна је за спортске игре па време можете да утрошите играјући фризби или бадминтон.

С обзиром да у околини не постоји угоститељски објекат у којем би могли да се окрепите, најбоље је да са собом понесете нешто што ћете моћи да попијете или поједете. Алтернатива је да се провозате два и по километра до села Шатринци, у којем ћете наићи на продавницу. А када сте већ ту, наставите истим путем до језера Добродол, нећете се покајати. Испрва га нећете ни видети, јер је мајсторски сакривено међу поља обрадиве површине.

Добродол

Ово акумулационо језеро настало је седамдесетих година и обухвата површину од 45 хектара. Језеро је богато рибом и то крупним примерцима шарана, амура и смуђа те је зато привлачно свим љубитељима риболова. Али не само њима. Пливачи ће се овде осећати као у рају јер је на језеру Добродол вода међу најчистијим на Фрушкој гори. С обзиром на то да је последњих година све популарније, ако планирате да се овде задржите дуже, најбоље би било да пораните ујутру и заузмете своје место. Језеру можете прићи степеницама са бране или са травнате површине али имајте на уму да не постоји уређена плажа нити хладовина. Међутим, ако сте љубитељ скакања у воду, овде то можете да радите до миле воље.

По повратку са језера успут обиђите горепоменути манастир Kрушедол, Гргетег и Велику Ремету, или манастир Ново Хопово, уколико планирате пут преко Ирига.

Павловачко језеро – Kудош

Од Ирига вас дели само 11 километара до Павловачког језера, које називају и Kудош. Ово језеро радо посећују кампери и излетници јер је веома приступачно и обилује природним растињем, које ће вас успешно заклонити од прејаког сунца. Језеро је домаћин многим врстама птица али и рибе, и то капиталним примерцима шарана, сома, смуђа, амура и тостолобика, што га чини правом оазом за све спортске риболовце. Лепота овог језера очарала је многе, па није ни чудо што су и неке познате личности, на челу са Новаком Ђоковићем, одлучиле да баш овде подигну виле и викендице.

Борковачко језеро

Од Павловаца, само вас десет минута дели до Борковачког језера, једног од омиљених језера страствених пецароша, који овде неретко организују такмичења у риболову. Ово место није баш први избор купача али га радо посећују веслачи на даскама, бициклисти и шетачи, јер је могуће обићи цео круг око њега. Ипак, у непосредној близини можете да пливате у јавном базену „Борковац“ (мада тренутно није отворен због епидемије) или у спа центру модерно опремљеног хотела „Борковац“, до којег ћете доћи лаганом шетњом кроз чудесну Борковачку шуму. Обрасла боровима, са уређеним стазама, клупама и столовима за одмор, сигурно ће вам добро доћи за прављење паузе.

Бешеновачко језеро – Бели камен

Двадесетак километара даље, у селу Бешеново налази се језеро Бели камен, које вас својом тиркизном бојом и белим каменом може заварати да сте негде на Медитерану. Иако ово формално није купалиште, са сигурношћу можемо рећи да је најпопуларнија фрушкогорска дестинација за брчкање у природи. Овај драгуљ настао је удруживањем природе и човека, односно некада је био рударски коп лапорца у склопу беочинске фабрике цемента. Разлог због којег ћете чути да се овде не препоручује купање, или да је забрањено, јесте велика дубина језера, која не неким местима броји више од 50 метара, па се дешавало да дође и до утапања. Због тога се препоручује велики опрез.

Упркос томе, на Бешеновачком језеру је врло често велика гужва, посебно викендом. Ово место најчешће посећују млади жељни купања и дружења, али и породице са децом. Вода је кристално чиста а видљивост је преко метар и по. Верује се да је због свог минералног састава вода лековита, али и блато, па тако можете видети старије посетиоце како се мажу њиме. Околина језера није уређена, има пуно великог камења и стрма је, те ако желите да заузмете погодно место за сунчање, најбоље је да одете у првом делу дана. Прилази језеру су на неким местима приступачни па можете повести и своје кућне љубимце, како би се и они расхладили.

У плићаку ћете опазити јата ситних риба, али, ако сте пецарош, не очекујте да ће овде „трзати“ већи примерци. Околина језера нуди и позиције у хладу грана, али можете и сами да осигурате место сакривено од сунца тако што ћете понети сунцобран или шаторско крило.

Језеро Брује

Иако је најпознатији по добром вину, Ердевик је богат и водом – красе га два језера и бања. Језеро Брује окружено је шармантним ниским растињем, багремовима и храстом, због чега привлачи кампере, шетаче и бициклисте. Дугачко је око једног километра, широко 300 метара, а дубина не прелази више од седам метара. Пут је асфалтиран, обала је уређена па су улази у језеро веоми приступачни. Поред тога што је чиста, вода из овог језера је и лековита јер долази из бање Kулина. Има добар минерални састав, односно садржи доста сумпора и јода па је зато повољна за лечење екцема и кожних болести. На језеру су домаћини лабудови и патке а често га посећују и чапље и роде. Што се пецања тиче, најчешће гризу шарани, смуђеви, амури или штуке.

Велика је вероватноћа да ћете викендом овде затећи много људи па је услед превеликих гужви добра алтернатива за освежење оближње језеро Мохарач.

Језеро Мохарач

Ушушкано је између винограда и шума а дугачко је чак два и по километра. Kупачи могу да се сунчају на брани а у прозирну, смарагдно зелену воду улази се степеницама са бране. Језеро плени лепотом и миром, па су то разлози због којих ћете овде често затећи пецароше, мада се жале да рибе последњих година има све мање. Ако будете имали среће, друштво на језеру ће вам правити и друге животињске врсте, међу којима су бројне птице али и зечеви, фазани или корњаче.

Сотско језеро

Ако кренете од Ердевика према Шиду, до места Сот и истоименог језера очекује вас неких тридесетак километара. Налази се на 150 метара надморске висине, а његова дубина не износи више од четири метра. Овај пејзаж, обогаћен ливадама, са брдовитим обалама језера обраслим врбама, шумама храстова и четинара, учиниће вам се нестварно. Богата флора и фауна са нешто мање од хиљаду и по врста биљака и чак 200 врста риба, прави је мали рај за риболовце. Зато ћете овде срести кампере а у непосредној околини налази се насеље са неколико викендица.

Језеро има дрвени сплав и неколико докова који су згодни за сунчање. Не заборавите да се у близини налазе женски манастири Привина Глава и Света Петка, које такође можете обићи. Са овим местом завршавамо наше путовање. Надамо се да ће вас овај мали водич кроз најлепша језера Фрушке горе подстаћи да их и сами истражите и уживате у чарима нетакнуте природе. Ваше тело и ум биће вам захвални.

 

Nacionalan geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име