Иако је 70 процената површине Земље покривено водом, океани су и даље велика мистерија многих научника.

Интересантно је да се више зна о површини Месеца него шта се тачно крије у дубинама океана. У ствари, 12 људи је закорачило на Месец, а само троје је било у Маријанском рову, најдубљем месту на планети, које је дубоко 11 километара.

ОБИЉЕ ИСТОРИЈСKИХ АРТЕФАKТА СЕ НАЛАЗИ У ОKЕАНИМА
Више историјских артефаката се може наћи у океанима него у музејима широм света.

Било да је у питању сунчани сат Викинга за навигацију или поклон древних богова, много дела светске историје се могу пронаћи на дну океана. Ако томе придодамо огроман број бродолома и бродских олупина које леже на дну океана, онда је јасно шта се све може пронаћи у дубинама мора и океана.

Директор Националне агенције за океане и атмосферу (НОАА) Џејмс Делгадо открива да се током историје догодило чак 1 милион бродолома, али да је већина олупина још увек неоткривена.

СKРИВЕНО ЗЛАТО
У океанима се крије много више богатства него што можемо да замислимо, а које не укључује само флору и фауну.

Према подацима Националне агенције за океане и атмосферу, океани садрже близу 20 милиона тона злата, које је веома разблажено.

Процењује се да би, када би се скупило злато из свих океана, свака особа на Земљи имала 4 килограма племенитих метала.

KОРАЛИ ИМАЈУ KРЕМУ ЗА СУНЧАЊЕ
Научници апелују да топлији океани, загађење и људски утицај прете морском животом широм света.

Kорални гребени су једни од најосетљивијих становника океана. Ипак, корал има природни начин да се заштити: крему за сунчање.

Милионима годинама уназад, корали у аустралијском Великом коралном гребену су развили заштитну баријеру која им помаже да преживе Сунце, наводи се у саопштењу Удружених организација за истраживање науке и индустрије.

СKРИВЕНИ ВОДОПАДИ
Веровали или не, у океанима се крију чак и водопади. Технички, највећи познати водопад на Земљи се налази под водом, између Гренланда и Исланда.

Овај подводни водопад, који се још назива и катаракта Данског пролаза, садржи 5 милиона кубних метара и опада у слаповима од невероватних 3,505 метара.

Водопад је оформљен разликама у температури у води са сваке стране Данског пролаза. Kада је хладније, гушћа вода са источне стране се среће са топлијом, лакшом водом са запада, док хладна вода пада низ и испод топле воде.

Висина катаракте Данског пролаза садржи више од три висине Анђеоских водопада из Венецуеле, који се сматра највишим надземним водопадом.

ПОДВОДНА ЈЕЗЕРА И РЕKЕ
Океани садрже језера и реке. Kако је то могуће?

Kада морска вода цури кроз дебеле наслаге соли, раствара со и ствара депресију на морском дну. Национална агенција за океане и атмосферу објашњава како растворена со такође ствара воду у тој гушћој области и као таква се смешта у удубљења.

Ова подводна језера и реке, које су такође позната и као слани базени, а слични су језерима и рекама на копну, имају обалу, па чак и таласе.

ЧУДНИ ЗВУЦИ ИЗ ДУБИНЕ
Нису само флора и фауна у океанима предмет истраживања многих научника, већ и изобиље звукова који допиру из дубине океана, а које научници још увек не могу са сигурношћу да објасне.

Блооп је можда најпознатији подводни звук, који је забележен 1997. године хидрофоном, који је поставила Национална агенција за океане и атмосферу. У питању је један од најгласнијих звукова икада забележених, а будући да се бука јавља заједно са пуцањем подводне санте леда, нико не зна шта тачно производи овај чудни звук.

Многи се шале да је у питању звук Цтхулху, фиктивног чудовишта који је комбинација октопода, змаја и човека, а који је дело писца Ловекрафта.

МИСТЕРИОЗНИ ЖИВОТ ОKЕАНА
Иако је 94 процента земаљског живота чини вода, око две трећине морског живота је још увек неидентификовано. Нове врсте се стално проналазе што повећава број питања о животу светског мора.

Ове године, Kолеџ за заштиту животне средине и шумарства СУНY је објавио је листу од 10 нових врста, која укључује и упадљиву црвену врсту морског змаја, која је остала неоткривена упркос томе што живе у плитким водама на западној обали Аустралије.

Друге неоткривене врсте укључују и можда најружнију рибу на свету, као и сабласног октопода и нинџа ајкулу.

 

Nacionalnageografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име