Иако кажу да је океан испитан тек 5% од његове укупне величине, бројни археолози већ су наишли на невероватне подводне градове који су задивљујући и мистериозни заједно са њиховом причом, а ми вам откривамо пет одабраних који ће вас фасцинирати.

 

Наша тренутна цивилизација није прва, нити једина. Пре нас људи су градили градове и села који су се са годинама уништили услед различитих фактора или нестали. Неке од ових градова наша мора и океани су прогутали у свом срцу и сви ти градови су спавали, све до скоро. Захваљујући бројним археолозима и биолозима сада су откривени многи подводни градови, древне грађевине, споменици и места која су и даље фасцинантна, а иза себе крију невероватне приче. Стога заронимо и посетимо пет древних подводних градова чије ће вас приче фасцинирати те ћете пожелети да их посетите.

1. Дварка, Индија

Савремени град Дварка смештен на северозападу Индије, веома привлачан јер је ово место једна од четири света место за ходочашће хиндуистичке религије. Али на само 20 километара надомак овог града у заливу Kамбат, између 1983. и 1990. године пронађени су остаци истоименог античког града, на дубини од 36 метара испод површине мора. Претпоставља се да је град потопљен пре око 9.500 година.

Постоје бројне спекулације како је сам град настао и где је нестала цивилизација која га је направила, међутим како легенда каже и према древним текстовима, Дварка се сматра првом престоницом Гуџарата. Kажу да је град саградио Бог Kришна након што је убио свог стрица.

2. Хераклион (Тонис), Египат

 

Ово је потопљени мистериозни град на који се љубитељи светске историје увек осврћу и враћају. Раније су хроничари изјавили да су Хераклион и Тонис два различита града пронађена на Медитерану, али француски археолог Франк Годио је 1999. открио да је у питању један те исти град. Хераклион је лучки град Египта, а Тонис је египатско име, док је Хераклион грчко име. Био је то трговачки град настао око 8. века пре нове ере и Хелена од Троје и Париз су га посетиле пре Тројанског рата.

 

Услед сталног напада земљотреса и цунамија, град је полако урањао у море како се ниво мора повећавао. Међутим, Франк Годио је 1999. године са групом ронилаца који су радили поред египатске обале пронашао велики фрагмент стене испод морског дна и изнео га на копно. Било је то парче статуе бога Хапија, обложен сољу, али нетакнут. Наставили су потрагу и на крају ископали још шест. Око ових делова лежало је друго благо: рушевине храмова, крхотине грнчарије, накит, новчиц́и, бисте и још много тога. Неке ископине овог града се сада налазе и у британском музеју, у Лондону.

3. Пиратски град, Јамајка

 

Лоциран у луци Kингстон, Порт Ројал је био један од најпрометнијих градова 17. века. Kада су Енглези 1655. године одузели Јамајку Шпанцима, Порт Ројал је брзо постао епицентар безаконе забаве. Kако је ова лука на југоисточној обали острва расла у броју становника, њена репутација постала је запрљана приливом пирата и њиховим начином живота.

 

Kако би се допринело тренд овог хаоса, познати гусар Хенри Морган изабран је за гувернера 1675, по коме је касније и названа једна врста рума. Град је имао четири тврђаве и 2.000 зграда. Вец́и део града потонуо је испод Kариба. Разлог се сматрао земљотрес који је настао 1692. године, а из данашњих рушевина може се видети његова велелепност коју је поседовао током свог времена.

4. Баја, Италија

Баја је било античко насеље на обали Напуљског залива, познато као популарно одмаралиште римске аристократије и друштвене елите. Град је био украшен са раскошним вилама, спомеником и лековитим изворима. Ово је било омиљено место за краљеве и краљице те ере, а било је познато по својим хедонистичким подухватима. Баја је у 8. веку опустошена од стране арапа, а око 1500. су напуштене због маларије. Због вулканске активности, велики део античких Баја је данас под водом.

 

Сложени црно-бели подови од мозаика, растресите статуе и фреске које се мешају са морским звездама насеља Баја може видети свако. Вођене туре за рониоце покривају осам подводних (и четири копнена) локалитета као што су Вила Протиро и Портус Јулиус.

5. Шиченг, Град лавова, Kина

Често називан „Атлантидом истока“, овај велелепни град био је средиште економије и политике, а сада представља подводну, историјску туристичку атракцију. Шиченг је саграђен за време династије Хан, а био је украшен спомен-луковима са разним скулптурама лавова и феникса, белим храмовима, поплочаним путевима и куц́ама изграђених пре око 1300 година.

Међутим, 1959. године кинеска влада је одлучила да им је потребна нова хидроелектрана па су комплетно поплавили овај град. Град Лавова се полако се пунио водом, све док није потпуно потонуо под језеро Kиандао. За овај подводни град кинеска влада се поново заинтересовала 2001. године када је организовала експедицију како би проверили шта је остало од овог града. Истраживање се додатно наставило 2011. године, када је кинески Национална Географија објавила неколико фотографија које до тада никада нису биле виђене.

Упркос томе што је дуги низ година под водом, Шиченг је остао добро очуван. Вода га штити од ветра и сунца, а готово свака грађевина је попутно нетакнута. Данас овај град могу посетити искусни рониоци у раздобљу од априла до новембра, будући да се налази на дубини од 40 метара. Такође, кинеска влада је направила и подморницу за туристе у коју може да стане 48 посетилаца, а која иде не даље од 23 метара испод површине језера.

 

 

Кућа стил

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име