Данас је тешко пронаћи олупину савременог брода, чак и уз помоћ радара, сонара и сателита. Потрага за бродовима који су пловили пре хиљаду година још је тежа, али прави ужитак за археологе.

Откриће једног оваквог брода открило би нам много о томе како су стари народи градили, куда су путовали и с ким су трговали.

Кемал Пулак, подводни археолог Универзитета у Тексасу, каже да је највећи проблем у потрази за оваквим олупинама то што су стари бродови направљени од дрвета које, када се нађе на дну океана, постаје омиљена посластица црва – толико да за само пет година могу потпуно уништити цео брод. Како би „преживео“, стар брод мора бити заштићен, па преживаљавају само они бродови који су заривени у песак или испод гомиле керамичких посуда.

И после много година, научници се питају да ли је то оно што се догодило бродовима о којима ћете сазнати више у наставку текста. Има ли наде да ће они икада бити пронађени?

ОКЕАНИЈА

Колонизација Океаније, на југу Тихог океана, једна је од највећих прича о људским миграцијама, каже Џејмс Делгадо из америчке Агенције за океане и атмосферу (НОАА). Ти људи из прошлости, укључујући Полинежане, успели су да путују хиљаде миља преко отвореног мора, преносећи храну попут тароа, који је осетљив на морску со. Када би археолози успели да пронађу макар један од ових бродова, боље бисмо разумели причу о томе како су људи отишли до Аустралије пре 10 хиљада година.

„МОРСКИ ЉУДИ“

Морепловци који су крстарили морима у периоду од XИВ до XИИ века пре наше ере потицали су из Итаље, околних острва и Турске, истиче Шели Вашман с Тексашког универзитета. Они су почели с пловидбом у време када су и Викинзи то чинили, са сличним намерама – да нападну острвске градове Средоземља. Сматра се да су Филистејци, који се помињу у Библији, били део једне такве коалиције.

Многи тадашњи морепловци су градили бродове по узору на оне настале у древној микенској цивилизацији. Вашманова истиче да је овај брод био претеча грчке тријере (ратног брода), али, нажалост, још увек нису пронашли ниједан такав брод.

ГРЧКА ТРИЈЕРА

Ови ратни бродови су били веома корисни у бици код Саламине, у којој су Грци победили Персијанце, на чијем је челу био Ксеркс 480. године пре наше ере.

Постоји много теорија о томе како су оне конструисане. Истраживачи су чак направили реплику брода 1980. године не би ли докучили на који начин би се тријера могла изградити.

Овај брод је био веома лак и брз, а покретало га је чак 170 веслача, који су били распоређени у три реда са сваке стране брода ( по чему је пловило и назвао тријером). Тријера је била наоружана бронзаним овновима, од којих су неки и пронађени, служили су да се смрскају делови непријатељског брода.

Археолог Кемал Пулак каже да је веома тешко наћи ратне бродове на отвореном мору, сугеришући да се један овакав брод вероватно крије на месту где се некада налазила лука и да је прекривен гомилом песка.

МИНОЈСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

Било које брод из минојске цивилизације би представљао изванредно окртиће, истиће Шели Вашман, наутички археолог Универзитета у Тексасу. Истраживачи су пронашли товар с једног од оваквих старих бродова, који је пловио Медитераном пре 4.700 и 3.500 година.

Међутим, брод с којег тај терет потиче никада није пронађен.

Претпоставља се да су Минојци били велики истраживачи бронзаног доба, јер су многи трагови о њима пронађени у медитеранским сликама и фрескама. Фреске указују да се ради о великим бродовима, али је веома тешко утврдити како су тачно изгледали.

Вашманова је покушала да пронађе олупине из минојске културе на обали Крита, али без успеха. Ако заиста постоје, вероватно се налазе испод великог слоја седимената које садашњи уређаји не могу да детектују, истиче она са жаљењем.

ФАРАОНОВА ОЛУПИНА

У аналима ране археологије се може пронаћи прича о чувеном египатском саркофагу који је изгубљен у мору. Све је почело када је британски авантуриста Хауард Висе 1837. године избушио рупе у пирамидама у Гизи како би боље истражио њихову унутрашњосз. У главној дворани пирамиде коју је саградио краљ Менкаур, откривен је празан саркофаг.

Висе је одлучио да пошаље три тона артифаката британском музеју у Лондону, али је брод потонуо у Средоземном мору у јесен 1838.

Египатске власти су још 2008. године направиле планове пројекта потраге за бродом и драгоценим саркофагом, али због политичких размирица он још увек није реализован. Тако овај саркофаг још увек чека своје откриће, заједно са многим другим реликвијама прошлости који се налазе на дну мора…

Извор: Националана географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име