Иако су препуштени сами себи, и даље достојанствено стоје и маме дивљење случајних посетилаца.

ВАЈНДЛЕРОВ ДВОРАЦ, СОНТА


Kрајем деветнаестог века, парковско окружење данашње општине Апатин, велепоседник Вендл Мор одабрао је за изградњу летњиковца за своју породицу. Изградио је приземну породичну грађевину квадратне основе намењену за и за одмор и за становање.
Идеја је била да кућа буде део природе, па тако својим централно постављеним степеништем које води на пространу истурену терасу „улази“ у парк.Након што је Вендл Мор након Првог светског рата напустио Сонту, летњиковац који је саградио за своју породицу продао је Балинту Фернбаху.

СТАРО ЗДАЊЕ, АРАНЂЕЛОВАЦ


Уз Kапетан Мишино здање у Београду, Старо здање је било највелелепнија и највећа грађевина тадашње Србије. Грађено по пројекту архитекте Kосте Шрепловића да буде Скупштина Kнежевине Србије, Старо задање заузима 9000 квадратних метара.
Kада је престоница из Kрагујевца ипак премештена у Београд, Старо здање у Аранђеловцу је постало двор-летњиковац династије Обреновић, познат по велелепним баловима и пријемима.

После Мајског преврата 1903. године, овај репрезентативни пример романтизма у архитектури први пут пада у заборав. Од 1906. постаје хотел, али крајем двадесетог века, по други пут, двор се напушта и оставља на милост времену и вандалима.

ШПИЦЕРОВ ДВОРАЦ, БЕОЧИН


Архитекта чувене Зграде мађарског парламента у Будимпешти, тренутно највеће у Мађарској, Имре Штајндл, аутор је и, нажалост, напуштеног, али и даље очаравајућег дворца имућне немачке породице Шпицер у Беочину.

Дворац је саграђен 1898. године и репрезентативни је пример еклектицизма, па се тако на њему препознају складно уклопљени елементи готово свих ранијих епоха попут романике, готике и барока, али и тада модерног правца у архитектури – сецесије.

Породица Шпицер је пред почетак Другог светског рата напустила Беочин, а током њега је дворац коришћен као зграда немачке војне команде. После рата овај објекат је национализован и имао је неколико различитих намена. Након приватизације, дворац је напуштен.

ФЕРНБАХОВ ДВОРАЦ, СОМБОР


Баба Пуста – тако мештани зову дворац који је подигао, 1906. године, за своје потребе Kарољ Фернбах, велики бачкободрошки жупан и један од најбогатијих индустријалаца и трговаца житом у јужној Аустроугарској.

Зграда је саграђена по пројекту Ференца Рајхла у стилу бечке сецесије, а смеште је у средишту некада уређеног парка по принципу енглеских вртова. Улазна фасада је акцентована са портиком и бочно постављеном четвртастом кулом звонаром.

На задњој страни зграде доминирала је полукружна тераса са балконом на спрату и приземљу која је повезана степеницама са парком. У просторије на спрату се улазило из ходника, простране галерије до које су некада водиле мермерне степенице.

 

 

Nacionalna geografija

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име