Хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“ празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину прославља као своју крсну славу. Тим поводом Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је свету архијерејску Литургију у мaнастиру Грачаници уз саслужење Преосвећеног Епископа новобрдског г. Илариона, свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске и многобројног вернога народа.

Владика Теодосије је истакао да више од 22 године добротворна организација „Мајка девет Југовића“ при Eпархији рашко-призренској храни оне којима је потребна помоћ: – Прилозима и добротом из целог света, несебичном помоћи државе Републике Србије и многих добротворних организација, хлеб се умножава у народним кухињама и до сада се није десило да нема средстава, да нема хране, хлеба који пружају онима који то oд њих очекују. Није нимало случајно што је организација „Мајка девет Југовића“ за славу узела мајку Пресвете Богородице, Малу Госпојину. Пресвета Богородица је милостива и Она храни сирочад, све оне који су мали и незнатни, а често и одбачени од овог света. У данашњем светом Јеванђељу чули смо да онај који једног од ових малих напоји чашом воде да ће примити плату не само овде на земљи у пролазном животу него у вечности, у Царству небеском.

– Сабрали смо се да прославимо Мајку над мајкама, али и сваку мајку, да прославимо мајчинство, да прославимо достојанство женске природе преко које се спасава. Годинама „Мајка девет Југовића“ храни толико људи и ништа приличније него да Црква храни. Одвајкада је било да се Црква стара да се сиромашни нахране, не само телесном храном, него да им се да нада на вечно спасање, да знају да о њима неко брине, да има неко ко ће да се око њих потруди, а то људима значи више од ручка који ће да добију. Велики је благослов на рукама које праве тај ручак, које га деле, велики је благослов око Епархије која се око тога труди – казао је између осталог еписком Иларион.

Владика Теодосије је благословио и осветио славске дарове и честитао славу гђи Светлани Стевић, која руководи том хуманитарном организацијом, и свим њеним сарадницима.

– Двадесет и две године постојања организације „Мајка девет Југовића“, двасет две године како славимо Малу Госпојину, прелепо је бити са нашим гостима који су дошли са територије целе Србије и Косова и Метохије. Драго нам је да су данас са нама овде и како је рекао владика Теодосије захваљујући благослову Господњем народне кухиње раде пуне 22 године. Данас много теже радити, има велики број корисника, али је тешко и одупрети се искушењима. Међутим, живот је борба на Косову и Метохији и ми се као организација свакодневно боримо да обезбеде храну за све њихове кориснике – поручила је гђа Светлана Стевић за РТВ Грачаницу.

Организација „Мајка девет Југовића“ преко својих шест народних кухиња храни око две хиљаде социјално угрожених лица на Косову и Метохији.

 

СПЦ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име