Пајсије Свјатогорец је велики подвижник 20. века, атонски монах и старац, познат по својим духовним поукама. У свакој његовој изреци крију се светлост и моћ која може да победи таму. Прикупили смо 10 светлих цитата свеца о љубави и породици.

  1. Права љубав је нераскидиво повезана са понизношћу, као два брата близанца који се јако воле. Љубав је неодвојива од смирења. У љубави налазите понизност и у понизности налазите љубав.

2. Kада се у човеку умножи љубав и његово срце опече божанска ревност, тада тузи      више нема места у њему.

3. Да би љубав расла, мора се дати. Човек који не даје ни оно мало љубави што има је као да држи шаку семена у руци и не жели да их посеје.

4. Они који имају светску љубав се свађају једни са другима ко би себи требало да приграби више љубави. Али они који имају духовну, драгу љубав, свађају се једни са другима ко ће дати више љубави другоме.

5. Да би наша љубав била искрена, морамо је очистити, уклонити своје „ја“ из наше љубави.

6. Желим да загрлим све људе, желим да им помогнем. Јер љубав не може остати скривена у срцу. Kао мајци која је изгубила дете, млеко јој тече из груди, па љубав тражи излаз.

7. Kо не воли Бога, своју породицу, не воли ништа.

8. У љубави има смелости, у добром смислу те речи. У овој врсти љубави постоји поштовање, поштовање према другима, односно побеђује страх.

9. У доброј породици деца се понашају слободно. Нема касарне дисциплине и ходања по линији. Деца се радују када гледају оца и мајку, а радују се када их гледају.

10. Жена мора да буде послушна, каже муж. Али ако немате љубави, онда не можете натерати ни мачку да вам буде послушна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име