Архиепископ Калиник сучавски и радаучки упутио је поруку ученицима и студентима почетком школске 2020/2021. године.

Порука се састоји од 10 тачака. Једна од најдубљих подстицаја је: „Преобратите свог унутарњег Савла у Павла, јер је срамно бити изгледом праведан, а то не бити душом, а проповедати Христа и вредности Његовог Јеванђеља незнабошцима“.

„Учините свој живот славословљем принетим Бога! Уздигните свој ум и срце и излијте душу своју пред Богом у молитви и благодарењу! “

Порука архијереја Калиника сучеавског студентима: цео текст

Драги млади људи,

1. Ходите заједно са Премилостивим Богом и Његовим Светитељима, јер ћете само таквим заједништвом моћи стећи радост самопоуздања и моћи ћете оплемењивати све дане живота свог.

2. Не пожелите плодове отуђења од Бога (Лк 15,13-16), већ увећавајте своју љубав према Њему, према родитељима, према ближњима, а посебно према онима који су у невољи и пате, док, према речима светог апостола Павла, треба да се „радујете са онима који су радосни, а плачите са онима који плачу“ (Рим. 12,15), помажући им да се ослободе свега што растужује њихове животе.

3. Подредите се у целости – телом и душом – испосништву према Божјој мери и вољи, да би се Бог сећао вас као што се сећао Израиља (Јез. 16,60); да би се Бог сетио Свог завета склопљеног с вама кроз тајну светог крштења, од дана вашег детињства. У исто време, молите Му се да исцели ваше умне и физичке немоћи, „јер све што је на свету – пожуда телесна жеља, и жеља очију и понос живота – није од Оца него је од овог од света“ (1. Јов. 2,16).

4. Не градите своју будућност на клизавом тлу да вам се кућа не сруши ако вам је свет дражи. Будући да сте млади као онај блудни син, не тражите онај део имања који вам припада (Лк. 15,12), да га не бисте потрошили, растужујући тиме родитеље и учитеље који воде рачуна о вашој будућности, и да се не бисте постидели што носите „срамоту своје младости“ (Јер. 31,19).

5. Изграђујте своју младост по лику и обличју Божјем; обуците свој живот у чисту платнену хаљину благости, управо као младић из Марковог јеванђеља који је „ишао за Исусом“ (Мк. 14,51), али и други апостоли и ученици, мученици, исповедници и преподобни оци који оставише све (Мт 19, 27-29) и на овај или онај начин идоше за Христом.

6. Украшавајте своју младост светим делом Цркве и не трошите своје богатство, очарани привидом виртуелних светова, као некада синови Израиљеви и Јудини, који су у младости чинили једино зло пред Богом и срдили Бога делима руку својих (Јер. 32, 30). Пружајте пример својим другарима док разговарате с њима, јер св. апостол Павле заповеда: „Реч ваша да бива свагда у благодати, сољу зачињена, да знате како вам свакоме треба одговарати“ (Кол. 4,6) и „у понашању, у љубави, у духу, у вери и чистоти, тако да нико не презире вашу младост“ (1. Тим. 4, 12).

7. У друштву слабог морала ваша је дужност да одаберете карактерне и озбиљне пријатеље, нежне и племените, побожне и мудре, према изреци: „Реци ми с ким се дружиш, па ћу ти рећи ко си.“ „Не варајте се: зли разговори кваре добре обичаје“ (1. Кор. 15,33). А Соломон скреће пажњу на непожељна пријатељства која вас понекад вуку надоле, а не нагоре: „Ко ходи с мудрима постаје мудар, а ко се држи с безумницима постаје гори“ (Приче 13,20).

8. Умножите своје Богом поверене таланте са осећајем одговорности и карактера, поштењем и преданошћу; сејте око себе чврста убеђења и увек показујте озбиљност, истрајност и, пре свега, висок ниво посвећености у свему што вам је поверено да радите.

9. Преобратите свог унутарњег Савла у Павла, јер је срамно бити изгледом праведан, а то не бити душом, а проповедати Христа и вредности Његовог Јеванђеља незнабошцима. Учините свој живот славословљем принетим Богу! Уздигните свој ум и срце и излијте душу своју пред Богом у молитви и благодарењу!

10. Будите непоколебиви у испуњавању својих обећања; обуците на се хаљину савршеног живљења у Христу и Његовој Цркви како бисте изграђивали свет по мери и вољи Премилостивог Бога!

Тако вам Бог помогао!

† К а л и н и к,

Архиепископ сучавски и радаучки

Извор: базилика.ро

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име