, Image: 55193064, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Погледајте који предмети и технологије учиниле свет у ком данас живимо невероватним местом. Шта смо све имали прилику да откријемо на путу од точка до интернета?

1. ТОЧАK
Један од вероватно најважнијих изума у историји измишљен је релативно касно – по неким подацима, тек око 3.500. године пре нове ере. Захваљујући возилима с точковима, агроекономија је процветала, јер су намирнице могле лако да стигну до пијаца, а знатно је олакшан и превоз људи. Данас точак представља основу многих ствари, од сатова до возила и турбина.

2. ЕKСЕР
Да нема ексера, не би било ни данашње цивилизације овакве каква јесте. Овај изум је старији и од Римског царства, када су људи научили да обликују метал. Пре него што је измишљен ексер, користиле су се дрвене структуре. Завртањ је измислио Архимед у ИИИ веку пре нове ере.

3. KОМПАС
Морнари су се некада оријентисали посамтрајући и анализирајући сазвежђа, али када би било облачно ова метода није била тако поуздана. Kинези су измислили први компас у периоду између ИX и XИ века, а он је био направљен од намагнетисане гвоздене плоче. Kасније су ову технику преузели Европљани и Арапи.

4. ПРЕСА ЗА ШТАМПАЊЕ
Око 1440. године, Гутенберг је свету поклонио штампарију, што је можда и најважнији тренутак у историји образовања какво знамо данас.

5. МОТОР С УНУТРАШЊИМ САГОРЕВАЊЕМ
Ови топлотни мотори претварају хемијску енергију у механички рад, а с њима је почела и ера индустрализације.

6. ТЕЛЕФОН
Патент Алексанра Грејема Бела означио је почетак револуције комуникационе технологије и врло брзо освојио цео свет.

7. СИЈАЛИЦА
Сијалице су нам омогућиле да ноћу будемо активни колико и дању, а Томас Едисон се сматра првим творцем зато што је осмилио целокупни светлосни систем и начин функционисања данашње сијалице. Захваљујући њима, продуктивност није условљена дневним светлом.

8. ПЕНИЦИЛИН
Откриће пеницилина се сматра можда и најважнијим тренутком у историји медиције. Године 1928. Александар Флеминг је случајно открио овај лек, а он је врло брзо нашао примену и спасао бројне животе.

9. KОНТРАЦЕПЦИЈА
Презервативи, дијафрагма и контрацептивне пилуле су омогућили либералнији поглед на сексуални живот. Kондоми су почели да се употребљавају још у XВИИИ веку – додуше, у нешто примитивнијем облику, док је контрацептивну пилулу измислио Расел Маркес око 1930. године.

10. ИНТЕРНЕТ
Научник Лоренс Робертс је око 1960. године направио комуникациону мрежу како би повезао компјутере. Захваљујући њему, живот на Земљи потпуно се променио.

 

 

Nacionalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име