„БРАТ ЈОВАН“
Оним што је Американац Џон Тачер био и радио, убраја се у знамените људе који су много помогли Хиландар и чије име се дуго спомињало у молитвама братије хиландарске, због својих дела према манастиру која су постала бесмртна.

Џон Тачер се први пут појавио у Хиландару 1952.године, тада, у улози директора највећег византолошког института у Америци „Dambarton Oaks“ из Вашингтона.

До тада је већ имао велика искуства са изучавањем византијских историјских и културолошких токова у Цариграду, Јерусалиму, Синају.

Већ на првом сусрету са Хиландаром, он бива опчињен хиландарском лепотом, складношћу, божанским миром и баш тада, на првом свом сусрету са Хиландаром даје завет монасима, да ће као пензионер, сав да се посвети Хиландару и његовој обнови.

Тај завет је и испунио. Од 1952. године је у Хиландар долазио скоро сваке године. Подстицао је монахе да обнове стару манастирску библиотеку, која је изгорела 1722. године и када су се монаси Хиландара организовали и кренули у обнову, Џон Тачер је послао манастиру велику суму новца за обнову библиотеке.

1968. године Џон Тачер доводи из Америке велику групу конзерватора који рестаурирају око 150 икона које су кроз пар наредних година заблистале старим сјајем, а које имају непроцењиве духовне, уметничке и историјске вредности. Око 1970. године поклања додатни новац манастиру у циљу да се од сребра изради саркофаг за Светог Симеона Мироточивог. Посла се прихвата тада ђакон Војислав Билбија који израђује саркофаг, на понос целог манастира и Свете горе.

Сваке године је Џон Тачер боравио у Хиландару у трајању од два месеца, током којих се посветио молитвама и научно-истраживачком раду, а братство манастира га је прозвало „брат Јован“.

Последњи пут је у Хиландару боравио 1979. године и тада је као и свих пута претходних година био испуњен срећом, усхићењем и спокојем који су му пружали уметничко, духовно и културно благо Хиландара.

Неколико година након његове смрти, по његовом завештању, манастир добија на поклон петоцифрену суму долара од његовог адвоката.

Овим што је Џон Тачер био и радио, убраја се у знамените људе, који су много помогли манастир и чије име се дуго спомињало у молитвама братије хиландарске, а чија дела су постала бесмртна…

 

 

 

Извор: Принципсхоп

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име