Погледајте ову историјску фотографију. Наизглед, то је сасвим обичан призор хипнотисане масе која дизањем десне руке у култни нацистички поздрав исказује поштовање Адолфу Хитлеру. Овај призор је снимљен 13. јуна 1936. године у Хамбургу, током поринућа брода “Horst Wessel“. Након извођења немачке химне, уследио је такозвани “поздрав Фиреру” у коме, као што се може видети на слици, дисциплиновано и одушевљено учествују бродоградилишни радници, војници и други немачки грађани затечени на поринућу брода.

Међутим, један човек не чини исто што и други. У горњем десном углу фотографије види се како он не одаје почаст Фиреру, нити дели одушевљење пристуних. Са видном резигнацијом, он руке држи прекрштене јасно показујући како, мада потпуно усамљен у свом ставу, не намерава указати поштовање тоталитарном режиму. То је очигледно његов лични гест и с обзиром да га изводи у сред масе, вероватно нема егзибиционистички циљ да пошаље јавну политичку поруку. Међутим, фотографија која је начињена са висине трајно бележи његов револт.

Ко је тај човек?

Он је Август Ландмесер (August Landmesser) и био је наизглед обичан тридесетошестогодишњи радник у бродоградилишту Blohm and Voss у Хамбургу. Нажалост, о Ландмесеру данас једва да има више података и заправо, пуних пола века није уопште било познато ни његово име, мада је због овог снимка већ увелико сматран херојем широм света. Године 1991. немачки часопис “Die Zeit” објавио је фотографију из Хамбурга, а 15. новембра 1996. више новина је позвало читаоце широм Немачке да се јаве ако имају икакву информацију о човеку из бродоградилишта.

На позив се јавила Ландмесерова кћерка Ирена која је свог оца препознала на слици и пружила неколико додатних информација о њему. Између осталих и то да је две године након случаја у Хамбургу, због “непоштовања расе” осуђен по злокобним нирнбершким законима и 1938. послат у концетрациони логор Боргермор. Лендмесер је иначе био члан Националсоцијалдемократске партије (НСДАП), а оптужен је због брака са Ирмом Еклер, за коју су нацисти утврдили да има “јеврејско порекло”. Наводно је три године касније ослобођен, али о њему се више ништа није сазнало.

Остао је само гест са фотографије, који је један је од изузетно ретких, готово невиђених примера херојства појединаца који су у нацистичкој Немачкој, а касније и у добром делу окупиране Европе, исказали критички став према масовним манифестацијама идеологије и култа вође. И одупрли се злу.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име