На сунцем окупаним шпанским Kанарским острвима Атлантског океана, удаљенима више од 3.500 километара од Србије, Српска православна црква има мисионарску парохију која је под окриљем западноевропске епархије и у надлежности владике Луке Kовачевића.

Ова мисија се налази на северном делу Тенерифа, у вароши Пуерто де ла Kруз и плод је залагања неколико српских породица.

Иницијатори су били фамилије Ивовић, Јањић, Дрецун и Спасојевић, које су својевремено одлучиле да део своје мукотрпно стечене зараде одвоје за трошкове одржавања богослужења и живот свештеника. Њихов гест је привукло и друге Србе на Kанарским острвима да се прикључе подухвату.

Изнајмљен је скроман простор и у њему је све са пуно ентузијазма прилагођено за православно богослужење, и то личним залагањем. Од иконостаса који је својим рукама направио отац Михаел, Шпанац православне вере са Мајорке, преко икона штампаних на платну до свода који је Славиша Јањић сам урадио.

У том изнајмљеном простору преуређеном у богомољу, два пута месечно богослужења врши свештеник Марко Дабић и јеромонах Микел Ортега са Мајорке. Јер, на шпанским острвима још не постоје сталне српске парохије, већ мисије где се према могућностима организују што редовнија богослужења, за сада на три од седам Kанарских острва.

Епархија западноевропска процењује да на свих седам острва има између петсто и хиљаду Срба. Тачан број је тешко утврдити пошто је већина Срба на Kанарским острвима на привременом раду, те се њихов број често мења.

Највише их ради у угоститељству и туризму, али има и уметника, професора, лекара, спортиста, као и оних гастарбајтера који су завршили свој радни век у некој од земаља западне Европе, па пензионерске дане проводе на Kанарским острвима.

 

Западноевропска епископија СПЦ пре десетак година посветила је знатно више пажње активностима да за православне Србе и њихове породице што боље организује црквени живот на Kанарским острвима. Почетак је био на острву Лансароте захваљујући једном српском брачном пару, иначе угоститељима, који су у својој кући одвојили простор за капелу.

На острву Гран Kанарија свештеници српске цркве служе заједно с Румунима, који такође користе католичку цркву за своја богослужења, али, сан им је да на сваком од острва имају своју српску богомољу.

 

 

Naši u svetu

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име