Чуда која је Господ чинио, пројавила су га као Бога, као Спаситеља, као Исцелитеља наших људских слабости и немоћи. Чули смо како је исцелио вид двојице слепих људи, како је истерао демона из једног човека и уопште у Јеванђељу, многа чуда је Господ чинио. На тај начин, пројављујући да је Он истински Бог и да је Бог са нама, та нека баријера која је постојала у Старом завету и уопште пре Христа, са Њим је разбијена. Пуноћа се испунила, Бог се јавио човеку, спустио се на наш ниво, али је у суштини уздигао човека на Божански ниво, дао нам је Пут. Рекао је за себе – Ја сам пут и истина и живот. Открио нам је Себе, открио нам је смисао живота, решио нам је све недоумице, све људске патње и проблеме најављујући Васкрсење и Вечни живот и Царство у заједници са Њим, са Светом Тројицом, са свима Светима, са ангелима Божијим, у обитавању у вечној радости.

Господ је често бранио, као што чујемо и у овом Светом Јеванђељу, да се нека Његова чуда преносе, да се разглашавају много по народу. Управо је то радио, као што је Сам рекао својим ученицима и апостолима – Не радујте се толико што изгоните демоне, што губаве чистите и што чудеса чините. Чиниће, каже, кроз покољења, многи свети и већа чуда него што сам их Ја чинио. И заиста, Црква која живи Духом Светим, кроз векове је простор и место где се Бог нама открива из Вечности да нам даје утеху, да се пројављује међу нама често чинећи чудеса која заиста превазилазе границе природног начина постојања. Тога смо сведоци и у овом Светом манастиру, да наши Св. Зосим и Св. Јаков и дан данас, после седам векова, чине чудеса и исцељују људе од најстрашнијих болести. Међутим, Господ каже да се не радујемо толико томе, већ чињеници да су наша имена записана у Књизи Вечности. И заиста, сва чуда која се дешавају и дан данас и која су се дешавала у Христово време, уствари нису пуноћа сама по себи и испуњење да је сад Господ дошао да нам реши неку нашу бољку и недоумицу. Она у ствари најављују коначно исцељење, најављују нестанак болести, нестанак смрти, нестанак сваке патње и сваког бола које ће се остварити када Христос дође Други пут да суди свету, када буде Васкрсење мртвих јер он је нама само најавио и показао да смрт више не влада, да болест не влада, да је у Његовим рукама, у Господњим рукама, спасење. У Његовим рукама је живот и зато ми треба да се вежемо за Господа, да се вежемо за Њега, јер је Он наш једини и истински Спаситељ, једина наша истинска сигурност. Џаба нам све јер ми мислимо да смо се осигурали; гурамо, пунимо наше ризнице, заборављамо да смо пролазни, да не зна се какав ће бити дан а каква ноћ; да се за 180% за један дан изокрене свет и човек који је имао сво богатство света може да спадне да нема ништа, а да не говоримо о томе да смо сви смртни, пролазни и да нас све, пре или касније, тај тежак моменат, све чека. Ал зато Господ на један смирен и тих начин, ненасилно и ненападно, нама Себе открива као истинског Спаситеља и као нашу једину наду, уточиште и једину сигурност. Зато за овај период од Христовог доласка па до чекања Његовог Другог доласка, један Свети отац каже да је то икона, да то није пуна истина живота, то није потпуни живот. Потпуни живот биће у Царству небеском, тада ће нам се открити. Истина је у будућности, каже Свети Максим Исповедник. Управо, у овом времену, Господ нам је дао простор да ми својом слободом, можемо да се определимо за Њега. Када Он други пут дође у Својој сили и слави, тада више покајања нема, тада наступа вечност и времена нема. А сада је време да се ми окренемо ка Господу и покажемо наш пристанак. Зато, на неки начин, Господ се сада увек пројављује у тајни, скривен. Не жели да се намеће, не жели да буде тиранин наше слободе, да нас присиљава, по нужности некој, да га волимо, да му се клањамо из страха.

НЕ! Господ се пројављује као Господ љубави и зато се Он нама пројављује кроз ближњега, пројављује се кроз другога човека а особито кроз оне који страдају, који пате, кроз оне којима ми треба да на неки начин учинимо. Кроз њих се Господ нама пројављује. Јер једино на тај начин ми ћемо посведочити истинску љубав и ка Господу и ка другом човеку. Све остало је лажно. Зато се Он од нас скрива, али нам је ипак ту, међу нама. Открива нам се кроз Тајну, открива нам се кроз заједницу, кроз Свете службе где се ми сабирамо. Он је сад ту, међу нама, чини нас све, удовима свога тела. Све нас чини једном заједницом и ми постајемо једно тело, а Христос, наша глава. И даје нам Духа Светога који нас у животу руководи, који нас прати, који нам помаже, који, некад када треба и чуда учини. Нема човека на овоме свету који није свестан да му је Бог помогао некада у некој ситуацији, да га је избавио на чудесан начин. Не зна како, али је свестан да га је Бог у неким тешким моментима подигао, опоменуо, усмерио. Али то је све исечак Вечности у времену. Господ нам најављује вечност, најављује нам пуноћу када ће се јавити у Сили и Слави и када ће оне верне слуге своје, учинити боговима. Ми људи смо створени да будемо богови и бићемо заиста ако будемо следили за Христом, ако будемо у заједници љубави са Њим. Зато, искористимо време овога живота да познамо истинску вредност, да познамо Господа Исуса Христа, јер то је истински живот и радост и то је пуноћа: да заволимо свог Господа, да схватимо да је Он наш највећи добротвор, једини истински човекољубац и да његов лик препознамо у сваком човеку, какав год био – био добар или лош, био нам непријатељ, био нам пријатељ, да у сваком човеку видимо икону Христову и да у овом свом животу дамо све снаге да творимо љубав, коју је Христос нама заповедио и коју нам је Он показао, јер ће та љубав победити свет колико год нас она данас коштала, и колико год она била болна и тешка некада за нас. Ми се правдамо да је немогућа, да ми када волимо другог човека на онај начин који је Христос од нас затражио, заповедио, да ми у ствари штетимо себи, али та љубав ће победити свет, то је оно што ће остати. Остало је себичлук у који ми затварамо сами себе, ограђујемо се од других људи, мислимо да ћемо нешто сачувати за себе. То је јад и бол, то је заблуда човекова.

Зато, немојте да се плашимо, већ храбро ка Господу, јер хришћанство је вера храбрих!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име