Празник над празницима, Васкрсење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа и ове 2024. године свечано је и саборно прослављен у цркви Пресвете Тројице у Враки код Скадра, са благословима Његовог блаженства архиепископа тиранског, драчког и цијеле Албаније г. др Анастасија Јанулатоса и Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског и скендеријског г. Јоаникија у недељу 5. маја 2023. године.

Свету васкршњу литургију служио је протојереј мр Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски.

За пјевницом је појао мр Александар Вујовић, професор Богоссловије Светог Петра цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре.

Сабрани вјерни народ и ове године се окупио око своје светиње, у Враки где се окупљају вјерници Српске Православне Цркве, не заборављајући своју постојбину и своје свете претке.

После причешћа, вјерном народу, пастирском бесједом обратио се протојереј Предраг Шћепановић.

На васкршњој литургији у Враки, ове године било је свечано и благословено а посебна радост празника је била и присуство и великог броја дјеце и младих, који су дошли да прославе најрадоснији хришћански празник и настављају традицију својих светих предака. На литургији били су присутни представници српских удружења у Скадру и Албанији, чланови Православног друштва “Свети Јован Владимир” и Удружења Срба и Црногораца “Морача-Розафа” на челу са предсједником г. Павлом Брајовићем Јакојом, Симом Ајковићем, представницима Зораном Ајковићем, Виктором Алексејевичем Мишченком и другима.

Традиционално су освештана и подијељена јаја, као и васкршњи поклони, који су дар Митрополије црногорско-приморске и благослов Митрополита Јоаникија српском народу у Скадру.

Овом приликом представнике Митрополије црногорско-приморске, који су и ове године дошли да са српским народом у Скадру прославе празник Васкрсења Христовог, поздравио је у име домаћина г. Павле Брајовић – Јакоја. На ријечима домаћина г.Брајовића захвалио се прота Предраг Шћепановић,а после њега говорио је и Момир Шћепановић, професор подгоричке Гимназије „Слободан Шкеровић“.

На крају сабрања све присутне у име Митрополије црногорско-приморске поздравио је Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре, који је пренијевши поздраве Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија поменуо и радосну одлуку Цркве Божије о канонизацији Свете преподобномученице Стефаниде Скадарске, Дечанске и Битољске, која је родом из славне и јуначке Враке код Скадра. Преко ове велике Божије угоднице Црква Божија а и српски и албански народ у Враки и Скадру, добио је још једну молитвеницу и заштитницу пред Господом.

Васкршњом литургијом и празничним сабрањем настављена је вишедеценијска традиција и брига Српске Православне Цркве и Митрополије црногорско-приморске, за вјерни народ у Враки и Скадру, који мукотрпно на овим просторима чува своју православну вјеру, српски језик, своје наслеђе, традицију и нераскидиву везу са својом славном историјом, показујући свим народима јединство суживота у благословеној земљи Албанији.

 

 

 

 

мр Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског и

уредник Катихетског програма Радио Светигоре

Фото: Гордана Ајковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име