Енглески археолози су на трагу великог открића. Почетком 2014. појавила се могућност да су на откривеном, до сад неидентифицираном остатку карличне кости успели утврдити идентитет власника. А као највјеројатнији резултат наводи се да припада управо легендарном англосаском владару Енглеске – Алфреду Великом.

Алфред Велики је био средњовјековни краљ Wessexa (849.-899.) који је владао великим делом Енглеске од 871. до своје смрти 899. Као најзначајније достигнуће приписује му се успешна обрана од напада Викинга те је због тога и назван „Велики“ и до данас једини енглески монарх који носи ту почасну титулу.

Године 2013. су археолози ископали неозначену гробницу у цркви св. Бартоломеја у Winchesteru, но нити један од нађених остатака није припадао великом краљу. Након почетног неуспеха, археолози су се затим окренули идентификацији костију које су биле ископане у оближњем самостану Хyде Аббеy почетком деведесетих година 20. стољећа. У мноштву костију су пронашли обећавајући узорак – део карличне кости. Тестирањем кости методом угљика-14 (Ц14) знанственици су успели добити задовољавајуће резултате – кост су сместили у раздобље између 895. и 1017. године. Даљње скелетне анализе су показале како се дефинитивно ради о мушкарцу између 26 и 45. године, колико је имао када је умро. Будући да се ради о поприлично старим остацима, а саме кости су пронађене у заједничком гробу, постоји могућност да кости припадају и краљу Едwарду Старијем те његовом брату, Æthelweardu.

Ако даљње анализе коначно потврде како су остаци заиста Алфредови, он био био други енглески краљ чије су посмртне остатке у мање од двије године открили. Први би био злогласни Ричард III. којег су 2012. открили испод паркиралишта у Леичестеру, а чији је поновни покоп био у августу 2014.

Ивана Штимац

Извор: Cтара повијест.еу

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име