Литература о њима је веома оскудна, иако су својим делом заслужили много више пажње и простора од онога што им је дато у народном предању. Миодраг С. Лалевић (1902–1982), родом из Сеоца код Андријевице, дугогодишњи професор гимназија у Београду и Земуну и Више педагошке школе у Београду, био је страствени сакупљач народних песама Васојевића и Метохије, као и њиховог фолклора. Био је један од оснивача Удружења фолклориста Југославије и његов председник, као и Удружења фолклориста Србије.

У Васојевићима и Црној Гори слава се стицала јунаштвом и оружјем, а на добар глас се могло доћи и гуслама. Кад се у бојевима против Турака нашло мало времена, тад би се гуслари прихватили тог митског инструмента. Професор Лалевић је о гусларима из Васојевића 1935. године писао на специфичан начин, нарочито кад се они лаћају гусала у тренуцима велике жалости у породици и племену, кад су ти тренуци тужнији и од саме смрти, јер је таква песма много болнија и тежа од плакања.

Милош Милутинов Осмајлић, чувени јунак и осветник, узео је гусле и уз њих запевао истог дана кад је у Буковој Пољани сахранио рођеног брата Оташа, кога су убили колашински Турци, војници из личне пратње његовог побратима Елез-бега Башова Мекића, кога након годину дана из освете и убија.

Кад је напрасно умро васојевићки војвода Миљан Вуков Вешовић у Лијевој Ријеци 1886. године, по изненадној смрти свога сина бригадира Тодора, цело племе је било у жалости. Ређали су се разни изрази народне жалости: гребање лица, црнина, превртање одела, бусање у прса, лелекање одабраних, тужбалице… Појавила су се и два мушкарца да га оплачу над одром уз кићане тужбалице – уз гусле. То су били његови најближи земљаци Лука Паунов Вешовић и Миљан Ђолев Зечевић. Кажу да је цели народ проплакао у један глас уз ове потресне тужбалице, које су изрекли мушкарци, како за Миљаном, тако и за његовим сином Тодором.

И Миро Дедовић, прослављени јунак и гуслар, кад му је погинуо брат Радисав 1862. године, узео је гусле и запевао. Тако је и Јован Крушчић из Лијеве Ријеке запевао уз гусле у великој жалости за сином Богданом. Радивоје Маријановић запевао је уз гусле одломак из косовске песме баш у тренуцима док му брат даваше душу. Тако је и прота Аксо Бојовић, сахранивши једновремено сина и унука и отпративши снаху, узео гусле и запевао. Трострука жалост уздигла га је од песме до Свевишњега. Божо Ђуришић-Старовлах био је одличан гуслар, што му је уз лично јунаштво особито дизало глас и одушевљавало хајдуке.

Иван Лакушић, иако неписмен, добро је певао уз гусле о васојевићким и црногорским првацима. Погинуо је на Скадру 1913. године. Вукић Масловарић из Божића уз гусле је певао и оживљавао истинску борбу коју песма има, бриткије од сабље. Раде Радевић и Милутин Гојковић из Велике били су признати у овом крају – први као одличан зналац народних песама и гуслао је на српском и арнаутском, да су му се и Арнаути дивили. Мираш Радевић-Ћита из Лијеве Ријеке знао је највећи број песама о Брдима (Васојевићима, Братоножићима, Кучима, Колашинцима), као и Заре Губеринић, Браган Милошевић, бележи професор Миодраг С. Лалевић. Као гуслара особито су ценили племенског војводу Лакића Војводића из Коњуха код Андријевице.

Милутин Осмајлић

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име