Многи кажу да у данашње време влада апостасија, одступништво од хришћанских вредности као никада прије. Но, да ли је заиста тако.

Испитујући људску историју кроз библијске свете списе, наилазимо на стална одступања од вредности једног Бога, који је исти у Старом и у Новом Завету, само што се у првом обично називао Јахве, а у Новом Завету Света Тројица, Отац, Син и Свети Дух. Вредности људи су одвајкада биле везане за религијска уверења заједнице којој су припадали. Њихово кршење је доносило и санкције прекршиоцима. Ово је поготово било изражено кад су у држави религија и власт били чврсто сједињени. Kоји Бог или богови у држави узму превласт, такав је и систем вредности у њој. Многи хришћани су страдали током читаве историје због своје вере, нарочито у првим вјековима хришћанства.

У доба светог Илије владар Изаиља се под утицајем своје жене окренуо паганским боговима околних народа, посебно Баалу. Ово одступање од истинског Бога Јахвеа није било ретко у изабраном јеврејском народу, који је једини до хришћанства веровао у једнога правога Бога. Тако се и током изласка из Египта народ се окренуо египатским боговима. Чак и за време фантастичне Соломонове владавине, када је Израиљ био најјачи у својој дугој историји, коју Јевреји и даље сањају, овај најмудрији човек се заплео у паганизам.

Овакви примери у јеврејском народу су кратки приказ сваког народа у суштини. Стално људи имају већа или мања одступања од вере мењајући етику. Етика и религија су тесно повезани. Иако не увек, узмимо на пример јуродиве подвижнике у хришћанству, који су свесно кршили етичке принципе, а све са циљем да би изобличили владаре и народ. Још се у Старом Завету пророк Осија по Божијем надахнућу оженио блудницом да би изобличио духовни блуд Израиља.
Без обзира колико народ скренуо у антивредности увек се налазио по један или више Божијих људи који би га опомињали. У јеврејском народу су то били пророци, а у хришћанско време светитељи и подвижници. И готово увек или врло често то су изобличавање плаћали главом. Тако је и свети Јован Kрститељ настрадао изобличивши цара Ирода и његову незакониту жену Иродијаду. Због изобличавања народа био је распет и Господ Исус Христос, што је централна жртва свих прије и после њега праведника. Али и народ и убице пророка, светитеља, па и самог Богочовека Исуса Христа нијесу остајали без казне. Увек су се овакви злочини скупо плаћали и захтевали велико појединачно и опште покајање.

У двадесетом и овом нашем двадесет и првом веку етика се све више мења. Тако да се људи од прије само неколико десетине година не препознају у односу на данашње. Неке појаве које су раније биле незамисливе сад су уобичајeне. А, како је до тога дошло? Попуштањем, мало по мало. Прво се попусти на једном месту па на другом и чвор се размрси. Свему томе је допринела и убрзана компјутеризација и технологија, које саме по себи нијесу ништа лоше, али јесте њихова злоупотреба. Људи из радозналости почну да се занимају нечим, а онда то временом постаје уобичајно. Ово се поготово брзо дешава у времену када има мало духовних оријентира и народ се налазе у духовном сљепилу, не разликујући добро и зло, свјетлост и таму. Нешто слично се десило као што рекох давно у време светог Илије, који је био огорчен на свој народ због њиховог богоодступништва. На крају је ипак Бог преко њега извојевао побједу. А Баалови свештеници су били убијени. Сад би борци за људска права вероватно стали у њихову одбрану. Али и убиство ових људи се одиграло по човекољубљу светог Илије, а самим тим и Бога. Баалови свештеници су током приношења жртава свом богу ужасно себе повређивали да им је убиство представљало неку врсту прекраћивања мука, а иначе би после страшног самомучења брзо умрли.

Често се каже да свако мора умрети. Да, али за светог Илију, као и за пророка Еноха је то значајно одложено. По библијском предању њих двојица су једина два човека која су жива узнета на Небо. И доћи ће поново да изобличавају Антихриста пред крај времена. Да ли је тај крај близу? По многима знаци времена говоре да јесте. Али све зависи од покајања људи.Kао што је у Старом Израиљу изобличавао цара Ахава и његову жену Језавељу, као и лажног бога Баала и његове свештенике, тако ће пред крај времена изобличавати владара читавог света, човека постављеног од стране Сатане, у коме ће се екстраховати сво зло, Антихриста. Нико не зна ко је овај човек и када ће доћи. Током историје сумњало се на многе зле владаре да су антихрист, али су они били само његове претече. Дух Антихриста по речима Апостола Павле дејствује од тога времена, али се његов долазак до сада одлагао, пошто је био “ онај који га задржава“. Тај, који га задржава по неким теолозима је био благочестиви хришћански владар. Али њих нема од ритуалног убиства цара Николаја Романова и његове породице. Могуће да га и после тога задржавају верни народ и монаси, који се подвизавају по разним гудурама, и не знајући нико или скоро нико за њих.А, управо су они ти тихи ненаметљиви спасиоци човјечанства.Kад се смањи њихов број, а безакоње људи нарасте толико, да неће имати ко да га покрива, појавиће се тај човјек безакоња, Антихрист. Изгледа да ће се служити снажним пропагандним средствима да би убедио све људе света да га приме као јединог светског владара, а то ће подразумевати као што знамо примање његовог жига на чело и на десној руци са бројем 666.То ће у почетку бити по неким духовницима на добровољној основи, правећи се кротак и добар, а онда ће показати своје зверско лице. Хришћани, који не буду хтели да приме овај мрски жиг биће жестоко гоњени. А у то време ће се појавити два древна праведника свети Илија и Енох да би разобличавали Антихриста, који ће уз помоћ магије чинити бројна чуда. Могуће да ће се у то време наука и окултизам ујединити. Ова два праведника ће овај пут поново по пророштвима имати посла са жрецима, као у давна времена са Бааловим свештеницима. Овај пут Антихристов помоћник велики маг, убиће их, и биће велика радост и прослава. Али ће убрзо васкрснути. А, онда ће доћи главни победитељ смрти и демона Исус Христос и убити Антихриста једним дахом. И то ће бити Страшни суд.

Нека би нас Свети Пророк Илија избавио од демонских замки и богомрског жига Антихристовог, као и самог његовог хипнотичког лика.

Свети Илија, моли Бога за нас…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име