Особе које се успављују уз помоћ музике најчешће пре одласка на спавање слушају дела једног чувеног композитора, резултати су онлајн истраживања које су спровела два британска универзитета.

У анкети је учествовала 651 особа, а спровели су је научници са Универзитета Голдсмитс у Лондону и Универзитета Шефилд.

Готово 62 одсто испитаника одговорило је да пре спавања слуша музику која им помаже да лакше заспе. Радило се о 14 музичких жанрова и 545 музичара.

Најпопуларнији ‘успављивач’ била је класична музика с 31,96 одсто заступљености, потом рок музика коју је слушало 10,82 одсто испитаника, поп-музика којом се успављивало 7,47 одсто учесника студије. Најнепопуларнија музика за успављивање, с 3,35 посто заступљености био је хеви-метал.

Најзаступљенији музички уметник по резултатима анкете је композитор класичне музике Јохан Себастијан Бах, друго место деле Ед Ширан и Волфганг Амадеус Моцарт, на трећем је Брајан Ено, а четврто место су поделили Kолдплеј и Фредерик Шопен.

„У студији је уз појам музике често употребљаван појам ‘одвраћања пажње’. Испитаници су музику најчешће повезивали као средство за одвраћање од негативних мисли“, закључили су аутори студије.

„Музика је опција многима којима треба помоћ у борби против несанице, није прескупа, а нема ни неке специфичне нуспојаве“, резултати су студије британских научника.

Популарност музике у борби против инсомније не изненађује директора немачког Центра за сан и спавање, Ханса-Гуентере Виса, који додаје да музика попут Моцартове или Бахове смањује број откуцаја срца и успорава дисање.

Реч је о музици која има око 60 до 80 тактова у минуту, а томе најчешће одговарају класична музика или лагани јазз. Једнако опуштају келтска музика, индијански инструменти или рок баладе у инструменталној верзији.

У питању је музика која успорава aктвност нервног система, смањује анксиозност, снижава крвни притисак и смањује лучење хормона стреса – кортизола.

„Све што појединца успе да релаксира, помаже му и да мирно заспи“, каже Вис, додајући да је једна од таквих метода музика.

„Kада уживамо у најдражем оброку наш мозак ослобађа неуротрансмитер допамин који је повезан с осећајем задовољства и награђивања. Исти неуротрансмитер се ослобађа кад слушамо музику коју волимо“, подсетио је Вис.

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име