У овом видео запису из 2020. Атанасије Раковалис, духовно чедо светог Пајсија Атонског из Грчке, сведочи како је његов пријатељ молитвама Светог Пајсија Богом излечен од рака.

Атанасиос Раковалис:

Желим да вам испричам причу која у исто време садржи велику лекцију о молитви.

Када сам био клинац, имао сам драгог пријатеља. Заједно бисмо читали, он би посећивао моју кућу, ја бих његову. Негде током студентских година, растали смо се. Није да смо се свађали, али он је ишао у другу школу, ја сам ишао другим путем и разишли смо се. У неком тренутку, годинама касније, проналази ме заједнички пријатељ и каже ми: „Пријатељ је болестан.“

„Шта није у реду са њим?“, питао сам.

„Он је веома болестан, има рак и неће да му то кажу. Кажу му да болује од нечег другог.”

Растужио сам се и, као и сваки пут кад сам имао невоље, посећивао сам Старца, Светог Пајсија. Тако одем у посету Старцу, сад Светом Пајсију, и кажем му: „Старче, тај и тај, мој пријатељ има рак.

Рекао је: „Шта хоћеш?“

Рекао сам: „Желим да га исцелиш.“

Он каже: „Хоћеш да га поделимо на пола?“

На тренутак сам заглавио, нисам уопште говорио.

Он види да сам заглављен и каже: „У реду, ја ћу узети 99%, а ти ћеш узети 1%. Јел ти то у реду?“

„Да, јесте“, кажем му.

Деловало ми је лако то све.

„У реду“, каже он, „договорено је“.

После сам седео и размишљао о томе и кажем: „Старче, шта ће сад даље бити? Хоће ли рак оставити мог пријатеља и прећи на нас?“

Старац се опет насмејао.

Он каже: „Види, ако желиш да Бог услуши молитву, овој молитви је потребно мало самопожртвовања. На пример, видиш некога у инвалидским колицима, он не може да хода сам. У случају да се молиш и кажеш: „Боже мој, скини пола снаге са мојих ногу и дај му је да мало помогне себи, а ја себи…“ Таква молитва која садржи самопожртвовање дотиче Бога.

Да ти кажем још нешто…

Много пута Бог види да нећемо моћи да издржимо болест другог, па он другог човека чини здравим и не „преноси“ болест на нас.

Ипак, буди опрезан, не можеш се играти са овим стварима.

Много пута, ако види да можемо да поднесемо болест, Он би могао заиста и „пренети“ болест. Стога, ако се молите на овај начин, морате то знати и бити спремни да поднесете болест. Оно што ће Бог учинити је друга прича.”

Ово је била веома снажна лекција о молитви.

За записник, дозволите ми да кажем да је мој пријатељ излечен.

Не захваљујући мојим молитвама, већ захваљујући молитвама Старца.

 

ИЗВОР: https://otelders.org/testimonies/how-saint-paisios-healed-my-friend-from-cancer-self-sacrifice-in-prayer/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 05.06.2022.

1 KOMENTAR

  1. Извините, међутим, реално,превод је лош. Како то мислите „заглавио“? Ми кажемо „шта му фали“ а не „шта није у реду са њим“ (what’s wrong with him), на пример, итд. Буквално превођење је лоше превођење. Боље да преведе те како је то у духу српског језика. Или , како ми то кажемо. Ово је добронамерна опаска. А ви како хоћете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име