Отац Стивен Поули је свештеник грчке православне цркве Светог Јована Крститеља у Пуеблу, Колорадо. Осим што је веома активан свештеник, он је веома физички активан човек — воли трчање на стазама и бициклизам, пешачење, оријентиринг и планинарење у планинској држави у којој живи. 

Пре почетка верске службе, о. Стивен је радио за федералну шумарску службу као падобранац ватрогасац, скакао падобраном у дивљину да би се борио против шумских пожара и за Службу националних паркова, управљајући Корпусом за заштиту младих у националним парковима Велики кањон, Јосемит и Јелоустоун. Доживео је драматично преобраћење у хришћанску веру док је био у посади на једрилици у Тихом океану. То је започело духовну потрагу за њега и његову жену. 

Отац Стефан је постао евангелистички протестантски пастор након што је завршио протестантску богословију. Он и његова супруга су наставили свој духовни пут који их је одвео у Православну Веру. Они су се без сваке сумње уверили да је Православна Црква заиста иста Црква коју је Христос основао на овој земљи. Прешли су у православље 1983. пре него што су им деца рођена. 

У јануару 1985. о. Стефан Поули је започео своју службу као затворски капелан и служио је на свим нивоима затворског обезбеђења све до свог пензионисања у августу 2010. године. Стефан и његова матушка сада имају четворо одрасле деце. 

Отац Стефан је сада извршни директор Православне хришћанске затворске службе (ОЦПМ), званичног затворског министарства Епископске скупштине Северне и Централне Америке. Основан 1991. године, ОЦПМ сада служи за 1000 затвореника који су или прешли на православље у затвору или се вратили својој православној вери. У овом излагању пре неколико година једној грчкој православној заједници, о. Стефан говори о томе како је постао затворски капелан и како су људи које је друштво у потпуности отписало као непоправљиве постали дубоко верујући и чинећи православни хришћани — неки од њих су се чак замонашили, баш тамо у затвору. 

Још у децембру 1984. године, моја супруга и ја смо гледали шта ћемо да радимо у будућности, и указала се прилика да се пријавим у неколико затвора у Аризони као капелан. И тако сам предао молбу и отишао на интервју; један од интервјуа је био за затворенике осуђене на смрт. Било нас је десетак кандидата за овај посао, и сви су изгледали врло пасторално; били су унутра и говорили пастирске речи овим људима који су били осуђени на смрт, чекајући погубљење. Помислио сам у себи: „О мој Боже, ја сам далеко од њихове лиге.“ На крају сам само ћаскао са овим момцима и разговарао са њима о њиховим животима и шта су тамо радили, и ето, у оба затвора сам био избор број један; позвали су ме и рекли: „Желимо да будеш наш нови капелан.“ После много молитве, отишли ​​смо у Даглас у Аризони да бих постао први капелан тог затвора.

Када сам попуњавао пријаву (веровали или не), моја жена је рекла: „Ако намераваш да се пријавиш за посао капелана, боље је да научиш како се то правилно пише. Погрешно сам написао капелан када сам се пријављивао за посао — као Чарли Чаплин. Нисам знао ништа о затворима, нисам знао ништа о томе да будем капелан, а ушао сам првог дана сав узбуђен што ће ме научити како да будем капелан. Храбро сам ушао у управникову канцеларију. Устао је, обишао свој сто, руковао се са мном и рекао: „Добро дошао, капелане! Идите, радите оно што раде капелани!“ онда се окренуо и отишао! Остао сам ту запрепаштен, говорећи: „О мој Боже!“ Окренуо сам се и изашао и прошао кроз сву жилет жицу и све остало и изашао у двориште први пут.

Док сам ходао преко дворишта, видео сам два највећа људска бића које сам икада видео у животу. Били су наслоњени на зид; имали су руке веће од мог тела, стајали су тамо и гледали ме док сам ходао, а ја сам мислио: „О мој Боже. Ови момци су у затвору јер су убили капелана, знам то!” Помислио сам у себи: „Не идем тамо!“ Окренуо сам се и рекао: „Идем прво да погледам ову страну дворишта“. И тај још тихи Божји глас ми се обратио баш тамо.

Још увек чујем тај глас како говори: „Нисам те зато позвао овде“. Следеће што сам знао је да сам пришао овим „убицама капелана“, пружио ми руку и рекао: „Здраво, ја сам нови капелан овде“. Ови момци су се тада насмејали највећим осмехом и рекли: „Капелане, тако нам је драго што сте овде! Тако нам је драго. Потребан си нам овде.” То је био мој увод у то да будем капелан у затвору – схватио сам да је мој посао да волим ове људе, не да их осуђујем по ономе што су урадили, већ само да их волим, и да будем ту, да им помогнем на било који начин могу.

Па, време је пролазило, а ја сам од државног капелана постао савезни. Још смо били у Аризони. Био сам са овим дивним управником 4 године, служећи под њим у савезном затвору. Капела је била препуна сваког дана, ствари су ишле одлично, а ја сам помислио: „Ово је дивно!“ Једног дана сам прошао поред управникове канцеларије — он је био ђакон у јужној баптистичкој цркви и говорио је са јужњачким акцентом… Док сам пролазио поред његове канцеларије, видео ме је и рекао: „Сине!“ (увек ме је звао „сине“). „Уђи овамо, желим да разговарам са тобом.“ Ушао сам, а он је почео да ми прича о затвору максималне безбедности који ће бити изграђен у Колораду.

Рекао је: „Сине, ово ће бити најодвратније место на лицу Земље. Рекао је да ће тамо бити људи који су ван сваке наде. Они ће бацати измет и урин на чланове особља, покушаваће да убију једни друге, покушаваће да убију особље.“ Рекао је да је то ружно, ужасно место. Седео сам тамо и говорио: „Да, управниче?“ Онда ме је погледао и рекао: „Сине, мислим да те Бог тамо зове“. Рекао сам: „Извините, управниче?“ А он је рекао: „Не, сад ме саслушај. Заједно смо четири године. Гледао сам те. Мислим да имаш дарове од Бога да одеш и служиш на таквом месту.” Рекао сам: „Па уз сво дужно поштовање господине, идем да се помолим за то.“ Рекао је: „Не мораш да се молиш, сине! Само ми реци. Ја ћу то учинити!“ Рекао сам „Не, не. Идем да се помолим.”

Помислио сам: „Ово је лудо. Одакле му то пало на памет?“ Зато сам се вратио својој дивној жени и рекао: „Ешли, нећеш веровати шта ми је управник рекао данас.“ Рекао сам јој све о томе. После је рекла да ју је тридесетак секунди страх прошао, а онда је изненада обузео мир Божји и рекла је: „Мислим да је то од Бога.“ Помислио сам: „Шта жене знају? Зовем свог духовног оца!“ Па сам позвао свог духовника, добио сам га на телефон и све му испричао. Његове непосредне речи су биле: „То је Исус. Он жели да одеш да будеш Исус на том месту.” И тако, следећег понедељка сам ушао у управникову канцеларију и цитирао Исаију. Рекао сам: „Управниче, ево ме. Пошаљите ме.“ Лупао је по столу и рекао: „То је све што треба да чујем!

Дакле, следеће што сам знао, неколико месеци касније, били смо на путу за Колорадо. Стигао сам тамо пре него што се ико од мушкараца појавио у овом затвору. Имао сам прилику да се помолим над овим местом. Обишао сам и благословио ћелије, учинио све што сам могао да урадим да бих могао да будем капелан на овом месту. А у новембру 1994. године почели су да стижу први аутобуси.

У овом затвору свака ћелија има двоја врата – ту су велика, чврста гвоздена врата, отворите их и уђете у оно што они зову мала лука, где се налазе решетке. Увек бих отворио спољна врата и ушао и разговарао са мушкарцима кроз решетке. Један од првих момака са којима сам разговарао, који је управо изашао из аутобуса, погледао ме је када сам ушао и назвао ме сваким прљавим именом, чак и именима за која нисам чуо. Сигуран сам да су била прљава, али нисам ни знао шта значе. Помислио сам: „Вау. Ово ће бити тешка служба, Господе.”

Следећег дана сам се вратио да видим овог типа и он се извинио. Рекао је: „Капелане, жао ми је. Имао сам лош дан.” Одатле смо започели дијалог; у ствари, са сваким од ових мушкараца који су дошли, открио сам да само желим да их упознам, да желим да будем ту да покажем да ми је стало, да их волим и да ћу направити разлику на том месту. Када сам ишао горе, рекао сам себи: „Господе, ако само желиш да орем камење наредних неколико година, ораћу камење, ако је то све што треба да се уради – ораћу камење. Али, молим се да приведеш људе својој светој вери…

– НАСТАВИЋЕ СЕ –

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име