Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије началствовао је 27. септембра 2022. године светом архијерејском Литургијом у Лончарима поводом славе храма Воздвижења Часнога Крста.

Епископа Фотија је испред храма са мноштвом народа дочекао протојереј-ставрофор Миодраг Тошић, архијерејски намесник брчански, у име старешине храма проте Николе Пекића.

– Данас смо чули одељак из Јеванђеља који се чита и на Велики петак. Увек кад празнујемо крст Христов сећамо се Његовог страдања и распећа ради нас и ради спасења света. Чули смо каква се драма тог дана одиграла у Јерусалиму кад су старешине јудејске одлучили да разапну Христа јер нису могли да поднесу Његову љубав. Сва сила божанске љубави је у крсту ЊеговомБило је много великих људи у историји човечанства, али нико од њих није узео свој крст и страдао ради својих ученика. Зато је сила крста непобедива. У тајни крста се крије тајна васкрсења. Свако од нас мора да понесе свој лични крст који је наша лична страдања, искушења, болести и немоћи, беседио је владика Фотије.

На предлог надлежног пароха, са благословом владике Фотија, неколико парохијана је одликовано архијерејским граматама, а међу њима иг.  Цвијетин Гајић, дугогодишњи црквењак и председник Црквеног одбора у Лончарима.

На крају свете Литургије учињен је литијски опход око храма, а по повратку у храм епископ Фотије је освештао славске дарове и сломио славски колач са овогодишњим кумом г. Милошем Ристанићем из Лончара. За наредну годину кумство је преузео г. Јово Жигић из Марковић Поља.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име