Апостол Павле каже да је љубав „најбољи пут“.

Али, дозволили смо да се реч „љубав“ сведе на нешто више од „осећања жеље“. Вера нам не дозвољава да „љубав” сведемо на било шта мање од самог Бога.

Свети Јован инсистира да је „Бог љубав“. Са тим стандардом, ми православни немамо простора да дозволимо свођење љубави на ону која поробљава људе створене по обличју Божијем и ослобођене Његовом смрћу и васкрсењем.

Назвати недисциплиноване страсти љубављу значи постати неверник.

Погледајте нашу данашњу лекцију у 1. Коринћанима 12:27-31; 13:1-8:

А ви сте тијело Христово, и удови понаособ. 

И ове постави Бог у Цркви: прво апостоле, Друго пророке, треће учитеље, затим чудотворце, онда дарове исцјељивања, помагања, управљања, различитих језика.

Јесу ли сви апостоли? Јесу ли сви пророци? Јесу ли сви учитељи? Јесу ли сви чудотворци?

Имају ли сви дарове исцјељивања? Говоре ли сви језике? Да ли сви тумаче?

А ревнујте за веће дарове. И показаћу вам још узвишенији пут.

Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.

И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.

И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.

Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се,

Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу,

Не радује се неправди, а радује се истини,

Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи. 

Љубав никад не престаје

 

Овај „одличнији начин“ је кључ за разумевање како се група особа може обликовати у Цркву, Тело Христово које није подељено смрћу, временом, историјом, личним преференцијама или било којим световним „непријатељем“. Христос је већ победио смрт, уништавајући овог „непријатеља“ Својим васкрсењем и својим сталним присуством у Цркви Његовој кроз Личност Светог Духа. У Цркви откривамо како заправо живети одличним животом повезаним са Његовим вечним Животом!

Прво, овај „одличнији начин“ је начин који избегава слабост да се поредимо са другима. Немају сви исти дар и то је у реду. Телу су потребне све врсте „способности“ да би добро функционисало. Када избегавамо да упоређујемо себе и своје способности са другима, ослобађамо се и ароганције и малодушности због наших уочених снага и слабости. Требамо једни другима да будемо потпуни и цели као Тело Христово.

Затим, Свети Павле открива зашто је овај „одличнији начин“ тако „одличан“. Он изјављује да је љубав кључ за омогућавање овог јединства и сарадње. Али не неки сирупасти, сентиментални поглед на Љубав. Не, љубав која је снажна, озбиљна, неодољива према околностима и трајна. Ова љубав је „дуготрпељива, нежна, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се. Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу. Не радује се неправди, а радује се истини. Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не престаје.“

Да ли сте данас заробљени у ћорсокаку упоређивања са другим – било добрим или лошим?

То је недостатак љубави.

Да ли се борите да се добро слажете са другима у Цркви?

То је недостатак Љубави.

Да ли се борите да откријете сопствену сврху у Телу Христовом?

То може бити изазов или послушности или чак коначног признања да морате да проучавате себе и своју веру да бисте открили своје дарове.

„Одличнији пут“ позива вас и мене на одличан живот У Цркви, Телу Господњем, управо зато што је Он изврстан људски живот и сва Вера је осмишљена да нас „школује“ како да пригрлимо и будемо загрљени овим Православљем с разлогом, овим „одличнијим начином!

П.С. Драги Господе, учинио си ме слободном, јединственом и непоновљивом особом која на јединствен начин инкарнира уобичајену људску природу. Размишљајући о овоме, запитам се на које многе начине се спотичем када знам за Твоје дарове које си ми дао, и колико пута се глупо поредим са другима. Молим те, помози ми да искористим тренутке свог живота да те тако упознам и приближим ти се да ми се Твоја благодат и светлост открију!

И опрости ми што се поредим са другима.

Амин.

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/faithencouraged/2022/07/love-more-than-a-feeling/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 01.07.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име