Они који су манастир посетили разумеће зашто је прво истакнута његова архитектура и необична конструкција, посебно за период када је настао.

Манастир је направљен унутар удубљења у стени, што је вероватно било тешко учинити у 13. веку. Када погледате ка манастиру, делује као да дрвене монашке собе просто висе са стене изнад клисуре Црне реке.

До самог манастира у стени води дрвени пешачки мостић, за који се верује да је некада могао де се подигне и тако чинио да буде немогуће допрети до манастира и напасти га.

У оквиру Црне реке налази се и црква украшена фрескама из 16. века посвећена Светом Архангелу Михаилу, којем се приписује и лековитост воде која се у пећини скупља кап по кап, а кажу да је нарочито чудотворна код слабог вида.

У манастиру се чувају и мошти Светог Петра Коришког, познатог српског подвижника из 13. века. Познато је и да је у 15. веку исихаст Јоаникије Велики провео неко време у овом добро чуваном манастиру.

Оно што је на сајту још наведено јесте да се очекује поштовање православних обичаја, посебно када се ради о облачењу и фотографисању које није свуда дозвољено.

Овај манастир се налази на подручју Рашке, у близини села Рибарићи јужно од Новог Пазара. До манастира се долази Ибарском магистралом, а до самог манастира воде уске серпентине.

Манастир је мало коме био познат 700 година, а дуго је био и напуштен, да би тек 1979. године поново дошло мало братство и оживело овај скривени драгуљ средњовековне културе, на чијем је ширем имању, удаљеном од манастира, као и у самом манастиру код можтију Светог Петра Коришког, иако о томе нема ни речи на страном сајту, откривено лечење „алтернативним“ методима.

 

 

 

atlasobscura

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име