На локалитету Царичиног града (Јустинијана Прима) из VI века, где је откривено 12 цркава, дошло је до нових откића након дугогодишњих истраживања, које предводи професор др Вујадин Иванишевић. Ово је још један од доказа да је Царичин град непресушна ризница.

Први пут у истраживањима учествује екипа института „Лудвиг Болцман“ из Беча, са георадаром који открива грађевине и до пет метара испод земље.

„Царичин град је непресушни извор открића и нових сазнања, без обзира што се овде ради преко 100 година и што је доста тога откривено. Ово је прва овогодишња кампања која је започела 17. марта и трајаће до 27. марта. Фокусирали смо се на оно што је у европској археологији тренутно важан правац истраживања, а то су недеструктивне и неинвазивне методе. То значи да нема ископавања, него радимо геофизичка истраживања на ширем подручју, да бисмо добили слику о некадашњој структури тих античких и урбаних центара. Због тога смо и пожурили пре него што крене вегетација“,  открива Иванишевић  за „Политику“.

1980-их и 1990-их година овде су рађена геофизичка истраживања, али другим методама – геоелектриком и геомагнетом. Стручњаци су погледали резултате тих истраживања и одлучили да овом приликом раде георадаром који омогућава бољи увид у геофизику. Зато је и дошла искусна екипа института „Лудвиг Болцман“ из Беча, партнер Римско-германског музеја из Мајнца који већ неколико година сарађује са Археолошким институтом из Београда на пројекту Царичиног града и који финансира прву овогодишњу кампању.

Стручњаци института „Лудвиг Болцман“ конструисали су георадар и урадили софтвер прилагођен археолошким истраживањима и са том машином већ су радили око чувеног Стоунхенџа, на Карнутуму, а ангажовани су и на истраживањима викиншких насеља у Норвешкој. Захваљујући тој машини, поред четири новооткривене цркве, пронађено је и 15-ак објеката који се нису видели у ранијим геоистраживањима.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име