Јога је стара наука, настала неколико хиљада година пре Христа, чије корене налазимо у мистичним индијским списима јога – Сутрама, Ведама и Упанишадама.

У својој основи учење јоге је – пут самореализације, тј. реализације сопственог бића путем просветљења чији је крајњи циљ сједињење са Апсолутом.

Учитељи јоге кажу да је Јога једна, а путеви ка самореализацији многобројни. Тако је Јога дели, по личним склоностима аспираната на следеће подврсте: гјана-јога (пут знања), хата-јога (систем физичких вежби), бакти-јога (пут љубави и преданости), карма-јога (пут служења и одређивања карме), мантра-јога (пут прочишћења надија нопављањем мантри), рађа-јога (свеобухватни пут ослобађања ума до просветљења), тантра-јога (трансформација сексуалне енертије у спиритуалну)…

Јоги који креће спиритуалном стажом изабира по свом унутрашњем позиву један од ових путева, или примењује неколико комбинованих техника истовремено, које напорно, дуготрајно систематски вежба под вођством гуруа (учитеља).

Свака од поменутих врста има своје особене технике које подразумевају добро познавање физичких, психичких и спиритуалних способности човека, а које редовним вежбањем и јогичким начином живота треба трансформисати. Јога има задатак да нижу, анималну природу човека профини и преобрази у вишу – суптилну, спиритуалну вибрацију којом вибрира видљиви и невидљиви универзум. Учи нас да сопственом напорима енергетске центре (чакре), психичке канале (надије), физичко тело и астрално, невидљиво духовно тело, једном од поменутих техника прочистимо како бисмо просветљени обитавали у сталној нирвани.

И поред многих разлика, постоје основна правила у практиковању јоге, заједничка свим правцима, на које ћемо се у следећем излагању критички осврнути.

 

ПРОСВЕТЉУЈУЋИ БЛЕСАК 
Почетни, најнижи ступањ, са којим се суочавају љубитељи јоге, познате као хата-јога, представља прост систем физичких вежби са јасним циљем; добро психо-физичко стање и здравље, лепо обликовано тело и кондиција, која се дугом применом углавном и задобија.

Особе неупућене у суштину и смисао јоге, ову симпатичну источњачку вештину прихватају као неку врсту тренинга аеробика или гимнастике. Не слуте да је суштински смисао практиковање јоге прихватање многобожачких култова Истока, који се суптилно намећу испод маске научног приступа тајни људске природе.

Иницирани јоги вежба годинама и деценијама, не ради здравља и лепоте, већ да задобије оно ради чега је и кренуо на овај мукотрпни пут, а то је – просветљење. Вежбе само по себи немају превише изазова у смислу духовне праксе. Занимљиво је оно што оне нуде упорним понављањем а то су – сидији (моћи). У сваком приручнику наћи ћете јасна упутства: ако радиш то и то, задобићеш то и то! Односи се углавном на моћ и натприродне феномене. То је „комуникација са вишим силама“, „егзистирање на вишем нивоу свести“, или – обитавање у другим световима, на некој од седам „лока“, од којих је најпримамљивија Брахма-лока, или Кришна-лока где живот траје 43000 000 пута 12 пута по 100 година, али се ипак и тамо завршава.

упорни и истрајни, предани гуруу, заиста задобијају психичке моћи: видовитост, телепатију, читање мисли, предсказујуће снове, комуникацију у сну са учитељем, левитацију, „материјализацију“ предмета и људи (наравно, ово последње се стиче на највишем нивоу). Инструктори јоге ће вам рећи да моћи нису циљ, иако ће сами, увек кад могу, применити нешто од добијеног знања да „чињеницама“ поткрепе своје учење.

кажу да се не треба зауставити на овом ступњу већа наставити даље. У пракси се дешава супротно: многи аспиранти напуштају своје учитеља који коче даљи развој, те одушевљени невероватним могућностима јоге почну примењивати стечено знање, постајући сами учитељи неискуснима.

 

МАНИПУЛАЦИЈА 
Управо то се збива на овим нашим просторима. Стручњаци јоге своје „дипломе“ стекну за 5-6 месеци обуке у неком центру на Западу, или ашраму у Индији, па дођу у Србију да лове неопредељене душе гладне духовне хране, које не знају у шта су се упустиле. Користе их за своје себичне циљеве под маском рада на свом духовном бићу. Баве се црном, белом, црвеном и зеленом магијом, постају екстрасенски, биоенергетичари, видовњаци, манипулишући људима за личну славу и богаћење. Или још горе, остају у тајности; тобоже, то је најбоље за њихов спиритуални напредак, док своју покорну војску шаљу у свет да им доводи жртве. Највеће жртве су млади између 15 и 25 година, као и друге неоформљене личности, којима узимају куће, станове, имања, новац, уметничке предмете, злато; они који немају ништа од свега тога – личним радом, служењем и пожртвованошћу за опште добро могу помоћи заједници. Као да је у питању нека масовна хипноза, сви пристају на те услове, верујући да чине добро.

Пут јоге не изгледа опасан по душу. Напротив! Истинит, очаравајући, тајанствен, недокучив!

Многа нејасна питања на која заувек остајете без одговора, објашњавају се сложеношћу самог учења, и ограниченошћу људског ума да разуме ту Стварност.

Има пуно ствари које уливају поверење и држе човека у уверењу да заиста иде путем спасења. Строга правила начина живота који подразумева вегетаријанску исхрану, мало спавања, одрицање од свега материјално сувишног, умна контрола негативних мисли и емоција, морално исправан живот у теорији, свеједно што у пракси није тако, безрезевну потчињеност гуруу који је твој водич у друге светове и без икога не можеш никуд стићи… Све је озбиљно, узвишено, другачије него у свету. Ко примени све научено и задато, сигурно ће убирати плодове свога рада.

 
Медитација је пракса која редовно прати јогички начин живота. Медитација смирује ум и јаком концентрацијом усмерава га на безлични Апсолут, са којим се у нирвани, тј. стању без ума, треба сјединити и изгубити своје јаство, своју личност.

Обезличеност човека у практиковању јоге се посебно наглашава. Особа са развијеним умним, душевним и делатним способностима, представља препреку просветљењу, јер наглашен его и индивидуалност нису погодни за духовни напредак. Често се види супротан ефекат овако схваћеног спиритуалног рада: безвољне, апатичне, укочене, хладне, неактивне, умртвљене личности, које нису развиле природне потенцијале у себи; а нису ни исправним духовним пиступом преобразиле старог човека у новог – по хришћанском учењу.

 

САТИРАЊЕ ТЕЛА И УМА 
Уз медитацију обавезна пракса је визуелизација: јантри (концентричких квадрата, троуглова и кругова са мистичним значењем), понављање мантри, и држање мандала, слике гуруа или божанства које обожаваш у уму. На овај начин си стално у додиру са вишом реалношћу. Седење у медитативној пози од пет до десет сати дневно истински мења свест човека. Медитант осећа да је веома „узнапредовао“, да борави „у повишеном стању свести“ које се веома разликује од природног. Себе доживљава на нов начин и сматра се посебним, изузетним, продуховљеним, почиње да презире и избегава људе „немирног и растрзаног ума“, које назива духовно заосталим, и који су препрека његовом божанском миру. Његов циљ је сатвично тело и ум, без осећања и мисли, које пребива у висинама духа неизмењено. Свет маје (обмане), окови породице и посла препрека су самореализацији, које треба напустити, што следбеници најчешће и чине. Твоја истинска слобода је у слободи од свих жеља овога света, од самсара које држе ум заробљеним.

Због извесних спољашњих сличности будистичког учења и јога-филозофије са хришћанством, иако различитих по суштини и циљу, постоји правац, посебно намењен Христовим следбеницима који се зове „хришћанска јога“. Њени проповедници кажу: није важно коме се богу клањате, јер су сви богови Једно, важно је да практикујете јогу као универзални пут ослобођења! Ово је још једна у низу порука која поравнава пут Антихристу, том „Једном“ који ће бити „бог свих религија“. И још, јога истиче чињеницу да је човек – бог, само треба да открије и живи своју божанственост.

Блесак просветљења!

„Просветљење“ је врхунско достигнуће малог броја аспираната! То је главни мамац, главно обећање због кога вреди жртвовати све и коме се надају сви!

Бљештава божанска светлост у којој се купаш као у океану без почетка и краја! Незнање себе, самозаборав, јер ти престајеш, почиње Апсолут са којим си једно. Сличне феномене у свести доживљава наркоман при коришћењу јаких дрога… Сваки јоги има повремено искуство просветљујуће светлости која га држи у уверењу да је оно могуће.

 

ЈОГА И РЕИНКАРНАЦИЈА
 

Учитељи јоге споро напредовање човека и човечанства у спиритуалном расту, које посматрају еволуционистички, сматрају природним, утемељеним на вековном искуству хиљада генерација Истока. Ипак, поштено признају да не знају кад ће просветљење доћи. Можда одмах, можда на средини вашег пута, или вас чека на врху стазе, не зна се. Можда – никад! Божански Апсолут даје га коме хоће и кад хоће, по њему знаним законитостима. Али најчешће, не у „овом животу!“ Јер, до сада би већи део човечанства био просветљен, а није…

Зато наука јоге почива на теорији реинкарнације, која подразумева сељење душе из живота у живот, у разне облике постојања: људске, животињске, биљне и минералне – све зависи од карме коју си зарадио у свом претходном постојању.

Пошто не признаје моралну категорију греха и значај борбе против истог за духовни живот човека, то не прихвата ни човекову одговорност за почињена дела, а самим тим ни слободну вољу која опредељује ток његовог живота избором добра или зла. Заснива се на предодређењу, карми које је узрок-последица, учвршћена на слепом и неумитном фатуму.

Са практиковањем јога треба почети у овом животу, јер ћеш у следећем наставити тамо где си стао, и твој труд никад неће бити узалудан. Циљ сваког рођеног на земљи је да својим напорима точак карме, точак рађања и смрти, заустави, јер онај, ко на пут није кренуо, не може очекивати да стигне до циља. И рађаће се у овом свету патње и бола хиљадама пута – све док се не просветли!

 

ОДБАЦИТИ СВОЈУ ВЕРУ 
Зато, кад постанеш спиритуално зрео, кад ти се ова велика тајна открије, кад сретнеш учитеља, дужан си да одбациш све окове традиције и вере, положаја и порекла, знања и имања, које те везују за свет маје, и да кренеш путем – ослобођења!!!

Кад си сагледао обману света, потражи крајњи циљ пута: не-ума, не-постојања, не-знања, не бивања, не љубави, који је у превазилажењу дуалности, негације и супротстављености. То је стање апсолутно целовите и јединствене свести, стање нирване, сједињење са Апсолутом, Божанским, Брахмом!

Иначе, о Апсолуту се ништа не зна. Он се дефинише као „океан блаженства“, „бљештава светлост“, „јединствена свест“, „космичка енергија“, „ништавило и празнина“ итд…

То изузетно стање достижу ретки појединци!

То су учитељи учитеља, то су зачетници нових праваца у историји човечанства, то су аватари!

У историји људског рода било их је много и биће их још. То су буде, кришне, шиве, мухамеди! И њихови врхунски следбеници! И следбеници следбеника! То може постати неко од вас, ако кренете стазом самореализације, ако жудите за обоготворењем, поручују јогини.

Ово би у главним цртама била општа места јогичког учења, конципирана са великим напором, јер у самој суштини, праваца јоге има онолико колико учитеља. Свако ко се упустио у проучавање ове науке мора се озбиљно замислити пред лавиринтом њених несагледивих путева, и крајњим смислом тога. Спасење или просветљење? Реинкарнација или васкрсење? Где је одговор?

Филозофија јоге је, поред астрологије коју подржава као пут мудрости, један од најуспелијих и најраспрострањенијих духовних покрета свих времена!

Народи Истока је практикују вековима трагајући за путем просветљења и обоготворења, а народи запада и остатка човечанства отворили су у данашње време врата мудрости истока, од које такође очекују да просвети, атеизмом и материјализмом замрачени, такозвани цивилизовани свет.

Крштена Европа је скренула са изворног Христовог Пута Истине и Живота одавно, и у лавиринту свог беспућа, пипајући у мраку духовног незнања, заблуда и јереси, тражи нове путеве, „широке стазе којима иду сви“, али које воде „у пропаст и вечну муку“. Ступа путем Јоге, који за нас хришћане, постаје пут роге (пада). Овим егзотичним путем још није ходила, још га није упитребила и потрошила, као и друге вредности овога света као и друге људске мудрости које лако усваја и још лакше одбацује. И од свега прави уносан бизнис скупо продајући „просветљење“ као и „опраштај грехова“.

 

ОСИРОТЕЛА БЛУДНИЦА
 

А ми, маловерни, и неверни Богу предака наших, прихватамо Јогу као племениту вештину која ће вежбом пробудити божанске моћи у нама, као део „религије новог доба“, религије лажне љубави и мира, са циљем задобијања земаљског царства. Духовна учења Истока, прилагођена потребама савременог човека у радионицама Запада, купујемо не питајући шта кошта; и плаћамо оним што нема цену, јединим чиме ћемо изаћи пред Господа, душом! „Духовно осиротела блудница која је на умору“, како ју је још средином века доживео Свети владика Николај, потура лажна учења, да заборавимо оно право које имамо.

Срби и Јога?

Свети Сава или Буда?

Оба су били принчеви који су се одрекли престола и земаљске славе, ради задобијања вечности. Док ми поштујемо и славимо Светога Саву као угодника и свеца Божијег, дотле Буда постаде бог за његове следбенике. Где нема Бога – човек заузима његово место! Свети Сава је, пак, проповедао Христа и живот, а Буда нирвану и смрт!

Зашто се човек не спасава филозофијом и праксом Јоге?!

Ономе ко познаје узлазну стазу спасења овакво питање је излишно и сасвим непотребно. Али, има много људи који не разликују истину од лажи, који верују у реинкарнацију, просветљење, нирвану, који верују да је прича о свим боговима прича о једном богу, који не разликују духове злобе од Духа Истине.

Опет се позивамо на владику Николаја, који је познавао индијска учења и кроз „Индијска писма“ и „Теодула“ разобличавао знање штетно за душу човекову говорећи: „Незнабошци не разликују демоне од богова, те им се клањају, моле и жртве приносе, док хришћани воде најогорченију борбу против демона“.

 

ЈОГА И „НЕСВЕТО ТРОЈСТВО“
 

Ограничено знање о човековој природи и сопствени напор да се човек уздигне из стања пада, без Божије благодати, без милости Творца – није могуће! Наука јоге не познаје Бога Који је јавио Себе, и преко пророка и Сина Божијег, дао људима све што је потребно за њихово спасење; познаје и признаје више стотина богова хиндуистичког пантеона, и „несвето тројство“ Брахму, Вишну и Шиву – у међусобном рату и сукобу, јер што један створи, други разори. Зато што није дата од Бога, људе не може привести Богу! Она је људско умовање које се није приклонило Спаситељу света и своју мудрост ставило под ноге Његовој сили која благодаћу спасава човека, не од карме, него од вечних паклених мука.

Коначно, крштени и Богу верни морају знати да је то још један облик служења „оцу лажи који вара сав васиони свет“, који је првим људима, Адаму и Еви обећао да ће бити „равни богу“ ако преступе заповест Његову, а то исто обећава и данас онима који ће просветљењем, медитацијом и самоспознајом, открити божанске моћи у себи, и постати богови на земљи.

Отуда један од великих јогина данашњице, Сатјананда, који има следбенике свуда по свету, па и код нас, у једној књизи поставља питање: „Како да практикујемо – љубав“? Могу се практиковати све технике, свих облика јоге, све ђапе и ађапе, све нијаме и пранајаме, али техника љубави – не постоји!

Јоги-учитељ је овим питањем исказао суштину јога-филозофије-непознавања Бога Који је љубав, и непознавање двеју еванђелских заповести о љубави према Богу умом, срцем, душом и целим бићем, и према човеку као према себи самом, у којима су садржане све остале заповести Божије. Истовремено, то је непознавање пута задобијања Божијег царства и спасења. Зато јоги не може да практикује љубав! Јер дар љубави долази од Бога Који је Личност, и Он је дарује онима што Га траже и воле.

 

БЕЗ ЦИЉА И СМИСЛА 
Практиковање јоге као спиритуалне стазе обоготворења не може ни у ком свом облику бити подржано као пут избављења. Многи искрени боготражитељи, заведени мистиком Истока на странпутице, искусили су узалудност свог трагања, без јасног циља и смисла, без представе о почетку и крају тог пута, мудровања које прија сујети, док им учитељи „голицају уши“ причајући оно што би волели да чују о себи, а не онако како јесте.

Сложеност и компликованост система јоге није због њене несазнајне дубине, већ због нејасноће и обмане. Свако ко је читао Еванђеље, Радосну вест о спасењу рода људског, зна да су и најдубље истине просте, разумљиве неуком једнако као и ученом, јер се разумевају Духом Светим. Јогу ни сами њени оснивачи не разумеју до краја. Најревноснији следбеници напуштају јогу кад дођу до врха или до дна.

Претерано посвећивање пажње савршенству тела кроз јогу, вежбу и исхрану, представља губитак драгоценог времена потребног за очишћење душе. Привид савршенства води у сујету, самозадовољство и гордост – извор свих зала, због које је и сатана пао са небеских висина. Уместо љубави стиче се самољубље.

Плодови медитације временом покажу лажни мир – који је у глави а не у срцу. Он медитанта чини неприродним и отуђеним од своје суштине. Од ове умне прелести човек се тешко може отргнути јер непрекидним изговарањем мантре, концентрацијом на јантру и мандалу, призива демоне и потврђује да је са њима у сталној вези.

А жуђена нирвана је празнина и ништавило без Бога! Без истине! Без љубави! Без циља и наде! Бесмисао…

Безличи Апсолут није Тројични Бог који је људима кроз Христа и реч Божију Светог Писма јасно открио Себе као Оца и Сина и Духа Светога. Зато владика Николај каже да је „филозофија хиндуизма у ствари филозофија песимизма без Бога и наде у Вечно спасење“.

Сви ви који Бога тражите – одвратите лице своје од иконе зла, и приклоните се срцем, душом, умом и телом савршеној Икони Добра, јединог човекољупца Господа Исуса Христа! Амин.

 

otacmilic.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име