Господ се противи поноситима, а смиренима даје благодат. Понизите се пред Господом, и узвисиће вас. (Јаков 4,6–10)

Кад Бог повери људима одговорности, очекује од њих да се захвалношћу и благодарношћу односе према Његовом Божанском закону. Они треба да живе праведно, честито, искрено, достојанствено, имајући у види и схватајући да Господ посматра све њихове послове с ближњима и да ће казнити сваки неправедни поступак и угњетавање других људи. Бог људима даје могућност да постану једно с Христом и једно с Њим. Они који ходају у страху Божјем, размишљајући о Његовим спасоносним заповестима, свакодневно ће бити све више налик Христу, испуњаваће подобије напредујући из силе у силу. Они који одлуче да не познају Бога, који га негирају и избацују из свога живота, најчешће су то људи, јако гордељиви, сујетни надувани, са висине сваког посматрају и чини им се да нико други није као што су они.

Много је људи који се шепуре нечим што сматрају великим успехом или чашћу. Ипак, у Божјим очима нису ништа друго до безумници. Нису се погледали у Божанском огледалу, а то Божанско огледало је заправо Господ наш Исус Христос, који је смирен и кротак, не знају колико је бесмислено њихово претварање и лицемерје пред светим Надсушаственим Богом. Онај ко види суштину ствари презире њихову самодовољност, јер они су самима себи довољни, не треба им нико други да им квари идилу у коју су се нашли својом уображеношћу и својим самољубљем. Такве особе могу бити на високим и поверљивим црквеним или световним положајима, али док упорно обешчашћују свог Створитеља, радећи супротно Његовим заповестима и закону, а чинећи себе предметима обожавања и клањања за Господа представљају, лопове и разбојнике који су се само огрнули у овчије рухо.

Бог не жели да кажњава људи који Му се својим животом противе, Он жели да се сви људи спасу, али овакви људи лажно приказују и обмањују друге, јер не мере Христом, но собом. Међутим, уколико се не покају, доћи ће време када ће морати да приме неизбежну плату за своје поступке.  Они који су ушли у савез с Богом и обавезали се да Му служе, треба да бдију над својим животом, пазећи да се у њиховим поступцима не покаже каква супротност између истине и заблуде. Они не смеју да се осврћу на празне визије, људске претпоставке, ласкања и испразне сујетне славе. Праведни треба својим животом да постиде све оне који одбијају да се потчине закону Божијем. Бог позива свој народ да ходи пред Њим у најдубљој смирености. Тражи од њих да се непрестано усавршавају у духовном знању и на сваки начин подстиче човека да има безусловно поверење у Бога и буде да Му веран.

Бог жели да наведе људе на смиреност и скрушеност срца. Покушава да их усмери да крену стопама самог Господа нашега Исуса Христа, јер нам је Он својим животом и боравком у овај свет показао сопственим примером како треба да живимо. Ипак, нашег Искупитеља не ретко изнова разочаравају и распињу они који се силно труде да оставе утисак добрих хришћана, који су наводно савршени и беспрекорни, форму испунили а суштину никакву немају.

Јеромонах Никита (Вулић)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име