И граду не требаше ни сунце, ни месец, да га обасјавају, јер га је осветљавала слава Божија, и светиљка му је Јагње. (Откр. 21:23) Јагње Божије је, све што је свету потребно. Када се у Откровењу Јовановом говори о светлости нове творевине, то је оно што значи: сијање Божије у Христу. Јер као што сведочи јеванђелист Јован ,,Реч бјеше у Бога и Бог бјеше реч“ (Јев. Јов.1.1) Неће бити потребе ни за сунцем, ни за месецом, ни за звездама. У Новом Јерусалиму неће бити мрачних врата, суморних кутака и тајних просторија, у којима се чине лоша дела. Неће имати шта да се крије, јер зло неће ући у овај град. Никада.

Али слава и част свих народа биће донета граду. Богатство, моћ, слава – све што су краљеви и светске вође постигли, обично на рачун других људи – припашће Спаситељу, који је понизно напустио Своје божанско обитавалиште и дошао на свет, поистоветио се нама људима, и постао један од нас, узевши на себе нашу природу.
Људи су увек покушавали да се попну више, кроз целу историју, тежили и стремили да стигну до велике славе – Исус је, напротив, сишао, понизио се, постао слуга. На крају времена, ће међутим, Њему припасти слава и част народа. Круне, блага, положај, достигнућа – људски понос се не може ни најмање упоредити, са славом и величанством Божијим. Шта год тражимо, од Њега, Он ће нам испунити, наравно ако је на корист нашој души. И излиће сјај своје славе на оне који Га љубе.

То је главни разлог зашто не треба да дамо слободу светским амбицијама: нећемо постићи ништа вредно и трајно. Сав сјај ће доћи од једног и јединог Светилника, јер у њему је истинска слава, истинска моћ и истинско богатство, вечно а и не пропадљиво: Јагњета Божијег, који је понизио Себе до смрти на крсту, да би нама опрао грехе и оправдао нас и освештао нас пред Богом Оцем, и зато је Христос једини посредник између Бога и људи по речима апостола Павла.

Величина, слава и богатство се могу наћи само на један начин: ако их тражите у Исусу. Јер богаство духовно је не процењиво, и није од овог света, то богаство ћемо понијети и после телесне смрти, а свако богаство земаљско остаће овде, као трулежно и пропадљиво. Јер голи смо дошли у овај свет без ичега и идемо из њега или богати духом и врлинама, или сиромашни, па чак и ако смо цео овај свет поседовали. А дај Боже, да се сви обогатимо Духом и да уђемо у небески Јерусалим у коме је светлост Христос.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име